Misschien herken je deze afbeelding van de homepage van deze website. <div>De tunnel boog is inmiddels twee jaar oud en begint nu steeds meer vorm te krijgen. Ik heb deze foto hartje zomer in de vroege avond geschoten.</div>

Een sprookjesachtige tunnel maken

Een tunnel van Gouden regens en klimplanten in de hangende tuinen van Videira

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
Project datum: 8 maart 2021
Gepubliceerd: 20 maart 2023
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

Een tuin tunnel maken met Gouden regens en klimplanten

Misschien herken je de foto al die deze project introductie inluidt. Het is een tunnel die ik een paar jaar geleden heb gemaakt als onderdeel van de Hangende tuinen van Videira. De tunnel begint op deze foto al aardig met hangende planten, bloeiende planten en heesters begroeid te raken. Ik heb de foto midden in het zomerseizoen van 2022 in de vroege avond geschoten, toen de zon oranje-rood begon te kleuren. Misschien is het vrij lastig voor te stellen, maar deze plek die de entree van de hangende tuinen van Videira markeert, bestond toen pas zo'n twee jaar. En nog steeds is deze jonge tuinhoek in volle ontwikkeling...
Reizen we zo'n twee jaar terug in de tijd, dan treffen we hier namelijk slechts een noeste vlakte aan. Er is dan nog geen spoor van een tunnel, klimplanten, wandelpaden, laat staan rots muurtjes of watertjes te bekennen. De coverfoto riep veel nieuwsgierigheid op. Een reden te meer om de realisatie van deze sprookjesachtige scéne uitgebreid aan de orde te laten komen.
Zelf gestekte Gouden regens en enkele coniferen flankeren de plek waar het allemaal moet gaan gebeuren. Niets wijst er momenteel op dat een verrassende transformatie op het punt van beginnen staat. Om het onkruid in het veld verderop de kop in te drukken, heb ik dit gedeelte de zomer ervoor ingezaaid met een zogenaamde groenbemester. Het afgestorven loof van deze planten tekent geel af tegen de achtergrond van de scene.
Zelf gestekte Gouden regens en enkele coniferen flankeren de plek waar het allemaal moet gaan gebeuren. Niets wijst er momenteel op dat een verrassende transformatie op het punt van beginnen staat. Om het onkruid in het veld verderop de kop in te drukken, heb ik dit gedeelte de zomer ervoor ingezaaid met een zogenaamde groenbemester. Het afgestorven loof van deze planten tekent geel af tegen de achtergrond van de scene.

De totstandkoming van de tuin tunnel

Een nieuw project dus! 
Met dit project begin ik ook meteen aan één van de huzarenstukjes van de hangende tuinen van VideiraDe entree van deze Droomtuin.
Deze ingang van de hangende tuinen van Videira kondigt namelijk een geheel nieuwe magisch groene wereld aan...

Voor het project dat de realisatie van de verticale wand tuin met twee bogen presenteerde, werkte ik met twee bogen die ik vlak voor een wand plaatste. Deze keer pakken we pas echt goed uit. Want meerdere tuin bogen worden in een treintje achter elkaar opgesteld en samen gebracht tot een complete - met groen en bloemen begroeide - sprookjesachtige tunnel. Deze tunnel moet ons uiteindelijk weten te verleiden om die mysterieuze hangende tuinen van Videira binnen te treden...

Die tunnel wil ik laten uitmonden in een cirkelvormige plek waar zich een klein waterornament bevindt, een rotsmuur met een subtiele waterval en een bijzondere kroonvormige pergola. Dat wordt uiteraard teveel om allemaal in één project te behandelen. In dit project richt ik me alleen op de totstandkoming van de tuin tunnel.

Op je gemak meer lezen (of zien)?

Maak kennis met de leukste specials en tuinprojecten en ontvang elke twee weken op vrijdagmiddag een update in jouw mailbox

PS, heb je je al ingeschreven maar ontvang je geen emails?
Controleer je spambox en markeer de emails van de Zeven Droomtuinen als niet ongewenst!

Wat ga je in de afleveringen beleven?

Net als alle andere projecten, ga ik dit project ook beginnen bij het de geboorte van het idee. Hoe ben ik op het idee gekomen om de tuin tunnel aan te leggen? 

In de daaropvolgende afleveringen duiken we in de praktische bouw van de tunnel. Welke materialen heb ik gekozen en wat was de motivatie achter mijn keuze. Uiteraard volgt daarna de groene wereld van de planten! Welke beplanting heb ik gekozen en hoe heb ik deze planten allemaal toegepast? 

Feitelijk heb ik alles wat je op de coverfoto ziet, zelf ontworpen en aangelegd. De grondslag, de tunnel, de bestrating, beplanting, het metselwerk... Alleen de coniferen die de scene aan weerszijden flankeren, die stonden er al.
"Juist door de dingen zelf op je eigen manier onder handen te nemen - hoe klein of hoe groot je project ook moge zijn, vergroot je je creatieve vermogen"
Deel op twitter
Ik hoop dat je geniet van dit project!
Laat gerust jouw indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om dit project te delen of wil je me wat vragen.
Volg jouw favoriete onderwerp

Klik op een schuifje om je aan te melden:

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
  •  
  • Mijn account
  • Mijn bibliotheek
  • Uitloggen
  • © de Zeven Droomtuinen • 2024
    Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
    Schrijf je in voor onbeperkte toegang