Een digitale 3D-impressie van de tunnelboog. Ronde cirkels die ogenschijnlijk voor een kwart de grond in duiken. Aan de bovenzijde afwisselend bedekte of begroeide vlakken en open vlakken, zodat er ook onder de bogen nog voldoende zonlicht bij de bodemplanten terecht kan komen.

Het idee voor de ingang van Videira uitwerken

Een pergola achtige tuin tunnel maken waar je jezelf in kunt verliezen

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
25 maart 2023
Laatste update:  10 april 2024
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

Een pergola achtige tuin tunnel maken waar je jezelf in kunt verliezen

"De hemel was gevuld met de geur van de bloemen van deze bijzondere lianen. Overal waar je keek zag je bloemen in de meest schitterende kleuren uit de lucht neerdalen. Zo nu en dan wist het gekleurde zonlicht het wandelpad te bereiken."-Uit het Boek der Zeven Droomtuinen - Hoofdstuk 16, pag. 132, 'De ingang van Videira'
Ik heb het idee opgevat om een sprookjesachtige tuin tunnel te maken die zich qua beleving kan meten met de beschrijving uit het Boek der Zeven Droomtuinen. Het moet een tuin tunnel gaan worden vol met hangende planten en klimplanten: Een entree die de hangende tuinen van Videira direct met volle overtuiging aankondigt.
Om jezelf in zo'n omgeving werkelijk te kunnen gaan verliezen, moet deze hangende tuin beleving een wereld op zichzelf gaan zijn, bij voorkeur zoveel mogelijk afgesloten van de omgeving. Als ik denk aan een constructie om zo'n hangende tuin vorm te geven, dan denk ik al vrij snel aan een soort van pergola

WAT IS EEN PERGOLA?


Een pergola is een tuinconstructie van een dek van gaas, tralies of een stevig open raamwerk, dat door een aantal palen of kolommen in de lucht wordt gehouden. Het dek steunt dus als het ware op die kolommen of palen. Via die palen kunnen allerlei klimplanten omhoog groeien. Deze klimplanten kunnen vervolgens ook het dek begroeien en eventueel als lianen door dat dek naar beneden gaan hangen. Zo'n tuin attribuut als een pergola klinkt toch als muziek in de oren als je een hangende tuin met lianen wilt gaan maken😉?

Een gebogen tunnel in plaats van een rechthoekige pergola

Toch wil ik niet zomaar met een rechthoekige pergola aan de slag. Omdat je als het ware door de ingang van de hangende tuinen van Videira loopt, zou de beleving in dat geval van zodanig korte duur zijn, dat je -eenmaal je iets van de sfeer hebt geproefd - er al weer uit bent gewandeld. Vergelijk het met een te korte rollercoaster in een pretpark. Net als je goed en wel emotioneel en mentaal in de ervaring zit, is ie dan alweer afgelopen. Vandaar dat ik denk aan het idee van een tunnel!

Ik heb het vermoeden dat "een beetje tunnel" toch zeker zeker zo'n 6 of 7 meter diep zou moeten worden. Uiteindelijk besluit ik om de tunnel 10 meter diep te gaan maken. 

Daarnaast zie ik mogelijkheden in de ronde of gebogen vorm van zo'n tunnel. Niet alleen omdat ik hier al materiaal voor op het oog heb, maar ook omdat je hiermee een hele natuurlijke uitstraling kunt creëren. Ronde vormen kennen geen onderbreking. Ze beginnen ergens en eindigen ergens maar ze worden niet halverwege onderbroken door een of andere hoek. 

De juiste beleving creëren

Misschien doet de bovenstaande passage uit het boek waarin bloeiende klimplanten en lianen uit de hemel naar beneden neerdalen je denken aan een dicht begroeid woud. Of misschien wel aan een kloof met steile rotsen waar hangende planten en klimplanten overheen hangen. 

Hoe dan ook, stel dat we ons letterlijk zouden bevinden in het verhaal van de Zeven Droomtuinen, dan ervaren we voornamelijk slechts de hangende planten. We zien hoogstwaarschijnlijk nauwelijks iets van die hoge bomen of steile rotsen, want de planten beperken ons zicht en op de open plekken verblindt het invallende zonlicht onze ogen als we naar boven willen kijken. 

Daarom hoef ik alleen het gedeelte van de scene na te bootsen dat ik ook als figurant in het verhaal zou opmerken. Vergelijk het met het decor van een musical: Je ziet slechts een deel maar onze gedachte maakt het plaatje wel verder af.
En dat betekent dus vooral heel veel hangende planten zonder dat je kunt en hoeft te zien waar ze eigenlijk vandaan komen. Voor, achter, links, rechts en boven je! En tegelijkertijd een spel van schaduw en invallend zonlicht.
De boogvorm van de tuin tunnel. Planten klimmen niet alleen langs de constructie omhoog, ze hangen vervolgens met hun lianen ook als gordijnen naar beneden
De boogvorm van de tuin tunnel. Planten klimmen niet alleen langs de constructie omhoog, ze hangen vervolgens met hun lianen ook als gordijnen naar beneden

Waar bevindt de ingang van Videira zich?

Niet geheel onbelangrijk, maar waar ga ik de tunnel aanleggen? 
Uiteraard aan de rand van een locatie waar de hangende tuinen van Videira zich moeten gaan bevinden, maar dan nog heb ik meerdere mogelijkheden. Het totale terrein wat ik alleen al voor de hangende tuinen van Videira beoogd hebt,  bedraagt toch zeker zo'n 7000 m2. Op een bepaalde plek, aan de noordelijke rand van dat perceel, staat een oude sierappel (Malus Red Sentinel). Deze plek zie ik als een mooi startpunt voor de tuinen. Dus ook hier wil ik de tunnel gaan aanleggen. 

Vanuit de tunnel kom je vervolgens in andere wereld deel van de hangende tuinen van Videira terecht.

De tunnel concreet uittekenen

Schematische weergave van de ingang van de hangende tuinen van Videira. Dit project beslaat de constructie van de tunnel. De overige tuindelen en -attributen komen in andere projecten aan bod.
Schematische weergave van de ingang van de hangende tuinen van Videira. Dit project beslaat de constructie van de tunnel. De overige tuindelen en -attributen komen in andere projecten aan bod.
De tunnel gaat dus als skelet fungeren om die hangende planten als het ware omheen, doorheen en overheen te laten groeien. Daarbij wil ik het natuurlijke karakter (en dus de onvoorspelbaarheid van wat je gaat aantreffen!) zo groot mogelijk maken:

 • De bedekking aan de bovenkant moet afwisselend open en gesloten worden. Het liefste wil ik de hangplanten in gordijnen naar beneden laten groeien en afwisselend open en dichtbegroeide vlakken in de lucht creëren. Open en gesloten vakken dus!
 • De vorm van de vakken wil  ik mee laten lopen met de glooiende vorm van de tunnel: Geen rechte stukken maar gebogen vlakken.

Een stevige constructie die natuurlijk oogt

Een boogvormige of ronde tunnel is ijzersterk. Het betekent wel dat ik met metaal zal moeten gaan werken omdat hout in ronde vormen niet zo snel voorkomt. En dat ijzersterke, dat zal ook wel nodig zijn.

Ik wil namelijk voorkomen dat ik direct met mijn hoofd in de hangende lianen verstrikt raak. Het effect van de hangende tuinen wordt namelijk pas echt mooi als je die lianen een stukje boven je kunt laten hangen.  Juist die omvang is daarbij van groot belang: De hangende tuinen hangen boven je, zodanig dat je je klein voelt en je in de tuin kunt verliezen. Zou de tunnel te smal of te laag worden (met name de hoogte is van belang!), dan zou je als het ware in de lianen lopen en dat is niet erg prettig en allerminst magisch. Dat wil overigens niet zeggen dat er links of rechts een keer een hele lange liaan de schouder mag aantikken. Daarom hebben we volume nodig. Des te hoger de hangende tuinen geplaatst kunnen worden, des te geloofwaardiger wordt de ervaring voor onze zintuigen! En dat is precies wat ik poog te bereiken!

Maar dat betekent wel dat mijn tunnel zo'n 2,5 meter hoog moet gaan worden. En in het geval ik cirkelvormige bogen in ga zetten, zou de tunnel pakweg 3 meter breed worden. Voor de beleving klinkt dit als muziek in de oren, maar zo'n forse constructie moet wel tegen een stootje kunnen. Denk daarbij aan windstoten tijdens stormen of onweersbuien. En daar komt het voordeel van een boogvormige tunnel dus om de hoek kijken.

Een boogvormige tunnel wordt het dus. Door de robuustheid ervan is een stevige, degelijke constructie extra noodzakelijk.
Het idee achter de tuin tunnel boog: Sommige delen van het dek laat ik open, andere laat ik juist bewust zo volledig mogelijk begroeien. Ik kijk nu al uit naar het effect van het zonlicht dat hierbij zal gaan ontstaan!
Het idee achter de tuin tunnel boog: Sommige delen van het dek laat ik open, andere laat ik juist bewust zo volledig mogelijk begroeien. Ik kijk nu al uit naar het effect van het zonlicht dat hierbij zal gaan ontstaan!
Er is nog een belangrijke reden waarom ik voor de gebogen vorm kies, en dat is dat ik mogelijkheden zie voor de inzet van afgeschreven trampolinesHet verticale wand project, waarin ik trampolines voor het eerst heb ingezet, heeft me daarbij duidelijk geïnspireerd. In de volgende aflevering kom ik hier uitgebreider op terug en ga ik uitzoeken of het mogelijk is om met trampolines ook een tunnel te maken.
Een gebogen dek. Net zoiets als een ronde pergola. De ronde vorm levert een natuurlijke uitstraling terwijl het niet aan stevigheid inboet. Integendeel. De constructie wordt juist sterker door de ronde vorm.
Een gebogen dek. Net zoiets als een ronde pergola. De ronde vorm levert een natuurlijke uitstraling terwijl het niet aan stevigheid inboet. Integendeel. De constructie wordt juist sterker door de ronde vorm.

Jezelf nog meer verliezen in de ervaring

Om het effect dat je jezelf als het ware in de ingang van Videira verliest nog meer te vergroten, wil ik een extra effect toevoegen aan het wandelpad dat ik onder de pergola gepland heb. Ik laat dit pad namelijk langzaam iets naar beneden afdalen

Sta je aan de buitenzijde van de tunnel en kijk je in ingang van de tunnel, dan lijkt de ingang namelijk juist relatief klein, donker en mysterieus, maar loop je dieper de tunnel in, dan lijkt het dek steeds hoger te worden. Je verdwijnt zo als het ware in de ingang van Videira. Het wandelpad daalt immers af naar beneden...😉
In de volgende aflevering duiken we de praktijk in en zoek ik uit of het mogelijk is om met trampolines de tunnel te maken!
Ik hoop dat je geniet van deze project-serie en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.
Volg jouw favoriete onderwerp

Klik op een schuifje om je aan te melden:

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
 •  
 • Mijn account
 • Mijn bibliotheek
 • Uitloggen
 • © de Zeven Droomtuinen • 2024
  Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
  Schrijf je in voor onbeperkte toegang