De Clematis Nelly Moser tegen een van tunnelbogen aan gebonden.

De tunnel met klimplanten tot leven wekken

De klimplanten voor de sprookjesachtige tuin tunnel uitkiezen

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
29 maart 2023
Laatste update:  29 maart 2023
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

De klimplanten voor de sprookjesachtige tuin tunnel uitkiezen

In de vorige afleveringen heb ik de sprookjesachtige tuin tunnel ontworpen, gebouwd en in elkaar gezet. De tunnel is dankzij het hergebruik van afgeschreven trampolines, letterlijk en figuurlijk ijzersterk en bezit nu alle ingredinten om te gaan dienen als skelet voor de sprookjesachtige ingang van de hangende tuinen van Videira.

Toch is de ingang nog allerminst sprookjesachtig te noemen. Om de entree van deze droomtuin werkelijk magisch sprookjesachtig te maken, hebben we planten nodig. En die planten die wil ik - met de bijzondere hulp van moeder natuur - zodanig modelleren, dat er een echte mysterieuze hangende tuin ingang kan ontstaan. 
Welkom bij de twee laatste afleveringen van dit project die ik volledig aan de beplanting ga wijden!

Het beplantingsplan

Grofweg bestaat mijn beplantingsplan voor de sprookjesachtige tunnel uit drie delen:
 1. De klimplanten en hangplanten. De kern van het spektakel. Lianen die uit de lucht neerdalen in allerlei vormen en maten, maar ook bloemen die erop en eraan groeien en bloemtrossen, zoals de bloemen van de Gouden regen.
 2. (Op)sluitplanten: Planten die de tunnel als het ware isoleren. Zij vormen de begroeiing naast het wandelpad dat uiteindelijk in de tunnel moet verschijnen en onder of bij de Gouden regens.
 3. Bodembedekkers: Naast het wandelpad en de geplande drie mini vijvers blijft er veel ruimte onder de bogen over. Deze laat ik begroeien met diverse soorten bodembedekkers.
De klimplanten aan de tunnel bogen
De klimplanten aan de tunnel bogen
Op mijn lijstje prijken in elk geval een behoorlijk aantal soorten Bosrank (Clematis), de Schijnaugurk oftewel Klimbes (Akebia quinata) en een Wilde wingerd (Parthenocissus quinquefolia). Het zal je waarschijnlijk ook niet verwonderen dat klimplanten en hangende planten de kern van de tuin vormen. Maar ook de zijkanten van de tunnel en de bodem zullen aandacht moeten gaan krijgen want ik wil de tunnel rondom zoveel mogelijk opsluiten met groen. Ik voeg daarom ook Sneeuwballen en Japanse Kardinaalsmutsen toe: Modelleerbare heesters die ook als bodembedekker ingezet kunnen worden. Daarover meer in de volgende aflevering. In deze aflevering richt ik me op de klimplanten.
De allereerste eenvoudige schets die ik voor dit project ooit maakte. Links een idee voor de boogpaal, rechts een bovenaanzicht van de tunnel met daaroverheen enkele twijgen van de Gouden Regen verbonden.
De allereerste eenvoudige schets die ik voor dit project ooit maakte. Links een idee voor de boogpaal, rechts een bovenaanzicht van de tunnel met daaroverheen enkele twijgen van de Gouden Regen verbonden.
De plant waarvoor een belangrijke rol binnen dit project is weggelegd, is uiteraard de Gouden regen (Laburnum anagyroides) omdat deze een halfopen tweede tunnel rondom de metalen tunnel moet gaan vormen. De creatie van deze Gouden regen tunnel heb ik in een speciale afleveringen uit de doeken gedaan.
In het vroege voorjaar verschijnen er bloemknoppen aan de Schijnaugurk (Akebia quinata).
In het vroege voorjaar verschijnen er bloemknoppen aan de Schijnaugurk (Akebia quinata).

Gordijnen van groen en bloemen: De klimmers

Een reeks aan Clematissen (Bosrank) staan al gereed om aangeplant te worden. Want de tunnel moet bovenal een zee van kleur en bloemen gaan genereren. Massa’s bloemen die uit de lucht naar beneden neerdalen. 
De Bosrank Clematis montana Mayleen schittert aan een van de tunnel vakken.
De Bosrank Clematis montana Mayleen schittert aan een van de tunnel vakken.
Elke boogpaal krijgt tenminste één Clematis. Het complete overzicht tref je hieronder aan.

Ik plant de Clematissen soms aan in combinatie met een Wilde Wingerd of een Schijnaugurk. Bij een enkele boogpaal combineer ik meerdere Clematis variteiten om een extra bont effect te creren. Daarbij probeer ik zoveel mogelijk contrasterende kleuren te combineren zonder enige structuur na te streven. Per slot van rekening moet het effect sprookjesachtig -en dus onverwacht - blijven.
Hieronder het complete rijtje Bosranken (Clematissen) dat ik aan de voet van elke boog heb geplant:

 • Clematis Multi Blue
 • Clematis So Many Lavender Flowers
 • Clematis So Many Red Flowers
 • Clematis Warszawska nike
 • Clematis Dr Ruppel
 • Clematis Spiky
 • Clematis Vit. Rubra
 • Clematis Octopus
 • Clematis Nelly Moser

En dan nog een echte lianen trekker

Met een Wilde Wingerd (Parthenocissus quinquefolia) kun je prachtige gordijnen van hangende planten maken. Ideaal als je effecten in de diepte wilt creren! Deze plant plant ik niet alleen gecombineerd met een enkele Clematis variteit aan de boog, maar keert ook in andere projecten terug!
"De tunnel moet bovenal een zee van kleur en bloemen gaan genereren. Massa’s bloemen die uit de lucht naar beneden neerdalen. "
Deel op twitter
De Clematis montana Mayleen begint aan zijn klimavontuur. Hier staat deze prachtige Bosrank variteit voor het eerst in bloei.
De Clematis montana Mayleen begint aan zijn klimavontuur. Hier staat deze prachtige Bosrank variteit voor het eerst in bloei.
In de volgende aflevering duiken we in de borderplanten en bodembedekkers. Deze aflevering vormt niet alleen de hekkensluiter van dit project, maar ook het groene sluitstuk voor de tunnel...

Op je gemak meer lezen (of zien)?

Maak kennis met de leukste specials en tuinprojecten en ontvang elke twee weken op vrijdagmiddag een update in jouw mailbox

PS, heb je je al ingeschreven maar ontvang je geen emails?
Controleer je spambox en markeer de emails van de Zeven Droomtuinen als niet ongewenst!
Ik hoop dat je geniet van deze project-serie en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
 •  
 • Mijn account
 • Mijn bibliotheek
 • Uitloggen
 • © de Zeven Droomtuinen • 2024
  Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
  Schrijf je in voor onbeperkte toegang