Het schilderwerk in volle gang nadat de bogen zijn opgesteld en gemonteerd. De roestige en gelaste delen schilder ik eerst met een specifieke verf. De gegalvaniseerde delen krijgen juist eerst een primer (basisverf) die daarvoor geschikt is. Zo krijgt de afwerklaag (de laklaag) uiteindelijk de beste hechting

De sprookjesachtige tuin tunnel schilderen

De pergola achtige tunnel krijgt kleur!

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
29 maart 2023
Laatste update:  3 april 2023
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

De pergola achtige tunnel krijgt kleur!

De tunnel staat en de beton is inmiddels geheel uitgehard. Dat betekent dat we kunnen beginnen met het schilderen! Een klein beetje droog weer, liefst geen nachtvorst (omdat de verf dan mat slaat) is slechts nodig. Werkt t vroege voorjaarsweer mee, dan kunnen de verfkwasten tevoorschijn gehaald worden!
Aangezien de tunnel van metaal gemaakt is, moet ik voordat ik ga schilderen met een paar dingen rekening houden. Sommige delen zijn namelijk een klein beetje verroest. In elk geval de staven betonijzer. Andere delen zijn juist gegalvaniseerd. Deze delen vereisen allebei een geheel eigen grondverf of primer. Nadat ik de juiste primer heb opgebracht kan ik met een goede aflakverf de bogen af gaan lakken.

Aan de slag!

Dat betekent maatwerk.. Nadat ik de buizen ontvet heb, kan ik aan de slag:

 1. Eerst schilder ik de gelaste en verroeste delen met een metaalverf die geschikt is voor verroeste oppervlaktes.
 2. Vervolgens schilder ik de gehele constructie met een primer die ook voor gegalvaniseerd ijzerwerk geschikt is.
 3. En als laatste krijgt de tuin tunnel twee afwerklagen (aflakken). Ik kies voor een donkergroene lak zodat de tunnel zo min mogelijk onnodige aandacht trekt. Als de beplanting snel wil groeien en daarmee de constructie voor een aardig deel weet te bedekken, dan is die afwerk lak laag ook nog eens extra beschermd tegen de UV-straling van de zon!
Na het schilderen laat ik  de verf tenminste twee weken goed uitharden. Daarna kan ik aan de slag met het gazen van de vakken in het dek!
De bogen zijn geschilderd. Ik laat de verf eerst tenminste twee weken goed uitharden.
De bogen zijn geschilderd. Ik laat de verf eerst tenminste twee weken goed uitharden.
Ik hoop dat je geniet van deze project-serie en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.
Volg jouw favoriete onderwerp

Klik op een schuifje om je aan te melden:

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
 •  
 • Mijn account
 • Mijn bibliotheek
 • Uitloggen
 • © de Zeven Droomtuinen • 2024
  Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
  Schrijf je in voor onbeperkte toegang