De boog met Gouden regens en klimplanten in het voorjaar. Elk jaar vanaf eind april verandert de groene wand in een bont kleurenspektakel.

Weelderige plantenbogen voor een wand plaatsen

Een kleurenfestival van Gouden regens en klimplanten in de hangende tuinen van Videira

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
Project datum: 9 mei 2019
Gepubliceerd: 9 maart 2023
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

Een kleurenfestival van Gouden regens en klimplanten in de hangende tuinen van Videira

Doe eens gek! Maak eens een boogvormige pergola of verticale tuin waar bogen en banen van planten een saaie achterwand omtoveren tot een waar kleurenfestival!
Inderdaad, in dit project ga ik aan de slag met een creatief idee voor verticale tuinen.

Om deze boogvormige verticale tuin zo goed mogelijk te laten slagen wil ik deze keer alles van stal halen. Niet alleen bouw ik maar liefst twee bogen die een behoorlijk eind de hoogte in gaan; ik ga ook iets bedenken om de ruimte tussen elke boog zo interessant mogelijk vorm te geven. 

Een bonte stoet van kleuren in de tinten groen, geel, roze, blauw, rood, paars moeten het feestje compleet gaan maken. Gaat het lukken? We gaan het zien in dit project!

Een bijzondere sprookjesachtige verticale tuin

Misschien bezit jij ook wel een muurtje of een andere wand die je graag op originele wijze bij je tuin wil betrekken. Juist door een wand te vergroenen, kun je je nog meer verliezen in je eigen groene sprookjesachtige paradijs. En wanden bieden daarbij geweldige mogelijkheden omdat ze als een stevig skelet voor de groene weelde kunnen gaan dienen.

Ik hou zelf ontzettend van groene wanden. Niet voor niets vormen verticale tuinen een vast onderdeel van de hangende tuinen van Videira. Nu beschik ik al over een forse groene achterwand: De achterzijde van het paviljoen van de Zeven Droomtuinen. Het is een hoge groengekleurde damwand. Ik zie mogelijkheden om juist de groene kleur van deze damwand over te laten gaan in werkelijk levend groen. En dat niet alleen. 
Ik wil streven naar een oase van bloemen tegen de wand zodat het allereerste project van de hangende tuinen van Videira extra uitbundig van start kan gaan.

Daarom wil ik met eenvoudige middelen op creatieve wijze een originele wand pergola van enkele meters hoog gaan maken. Ongetwijfeld komen er daarbij tal van leuke en interessante ideeën aan bod die misschien ook wel voor jou inspiratie bieden om op je eigen manier een ogenschijnlijk saaie wand te transformeren tot een echte verticale tuin. En vertel eens, wanneer is de laatste keer geweest dat jij echt eens gek hebt gedaan? Dus trek de stoute schoenen maar alvast aan en begin met dromen van een plan voor jouw eigen groene wand!
De saaie groene achterwand die ik wil inzetten bij het verticale tuin (pergola boog) project. Terwijl ik de bestrating gereed maak, kan ik mijn ideen voor de boog alvast overdenken.
De saaie groene achterwand die ik wil inzetten bij het verticale tuin (pergola boog) project. Terwijl ik de bestrating gereed maak, kan ik mijn ideen voor de boog alvast overdenken.

Van idee naar realisatie van de verticale tuin

Alles gaat aan bod komen: Na een eerste schets waarin ik het prille idee uitwerk, ga ik op zoek naar de juiste duurzame materialen. Zodra ik het idee wat concreter heb uitgewerkt, begin ik aan de daadwerkelijke constructie van de verticale tuin. En als laatste de kers op de taart: De beplanting. Welke planten stelen de show en zijn tegelijkertijd ook geschikt voor de plek die ik op het oog heb?

Tot slot reizen we een stukje door de tijd en gaan we zien hoe de bogen er na een paar seizoenen bij staan. Het eindresultaat. 

Uiteraard begin ik dit project eerst met een eenvoudig ontwerp, waarin ik mijn ideeën zoveel mogelijk laat terugkomen. Zo creëer ik een "punt" om naartoe te werken.

Op je gemak meer lezen (of zien)?

Maak kennis met de leukste specials en tuinprojecten en ontvang elke twee weken op vrijdagmiddag een update in jouw mailbox

PS, heb je je al ingeschreven maar ontvang je geen emails?
Controleer je spambox en markeer de emails van de Zeven Droomtuinen als niet ongewenst!

Goede oplossingen die ook echt duurzaam zijn

Zoals bij alle creaties die ik voor de Zeven Droomtuinen ontwerp en realiseer, wil ik dat het materiaal duurzaam is, dat wil zeggen tegen een stootje kan en jarenlang mee kan gaan. Ik heb een broertje dood aan leuke ideeën die bij de eerste de beste seizoenswisseling al van ellende uit elkaar vallen. Dat ziet er even leuk uit voor een foto die je op de vluchtige social media kunt plaatsen, maar levert eerlijk gezegd uiteindelijk alleen maar rommel op. Een rommel die je weg moet gooien, dat is niet echt duurzaam, toch?

Tegelijkertijd wil ik kijken hoe ik de creatieve verticale tuin oftewel wand pergola zo koste efficiënt mogelijk kan realiseren. Misschien kan ik zelfs bestaande materialen of afval upcyclen, oftewel een nieuwe, ja zelfs waardevollere bestemming geven! Dat betekent dus eerst een kop koffie om de innovatieve geest wakker te schudden😉. 
Hoe het project zich verder ontwikkelt, ontdek je in de volgende aflevering.
Ik hoop dat je geniet van dit project!
Laat gerust jouw indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om dit project te delen of wil je me wat vragen.
Volg jouw favoriete onderwerp

Klik op een schuifje om je aan te melden:

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
  •  
  • Mijn account
  • Mijn bibliotheek
  • Uitloggen
  • © de Zeven Droomtuinen • 2024
    Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
    Schrijf je in voor onbeperkte toegang