Het eerste seizoen op zijn hoogtepunt. De aangeplante planten zijn al aardig op weg om hun plek in te nemen! De Wilde Wingerd is zelfs over de grond gekropen en heeft een groot deel van het folie al in beslag genomen.

De lava stenen waterval begroeid met lianen van klimplanten

Klimplanten, hangplanten en moerasplanten maken de sprookjesachtige scène compleet

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
6 april 2023
Laatste update:  6 april 2024
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

Klimplanten, hangplanten en moerasplanten maken de sprookjesachtige scène compleet

Zoals bij elk project, wordt een scene pas echt sprookjesachtig wanneer we er planten aan toe gaan voegen.
De natuur gaat dan als het ware spelen met onze persoonlijke creatieve inbreng en dat levert niet zelden tot onverwachte en verrassende presentaties.

Uiteraard hoop ik dat ook de scene met het lava muurtje bijzonder gaat worden. En bijzonder wordt iets pas als er een verrassingselement in zit. Dat betekent dat - ook al maak ik gebruik van ontwerpen en basisschetsen - ik feitelijk een grote rol voor de natuur wegleg. Want hoe gaat het riet zich werkelijk in het moeras gedragen? Hoe weten de lianen met invallende zonnestralen te spelen? Wordt de scene juist mooi met zonnig weer of met bewolkt weer?... We gaan het zien want ik laat me verrassen!
Voordat de natuur met onze scene aan de slag kan gaan, moeten we deze nog eerst van de nodige creatieve brandstof voorzien: Planten aanplanten dus!

De lianen van de weelderige Wilde Wingerd

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Aan de achterzijde van het kersvers gemetselde lava stenen muurtje plant ik een Wilde Wingerd (Parthenocissus quinquefolia) aan. Deze kan het leidingwerk wat de pomp aan de waterval verbindt (en nu nog aan de achterzijde van het muurtje tegen het muurtje op naar de waterval omhoog loopt) snel en effectief uit het zicht werken.
Maar deze klimplant kan daarnaast ook perfect dienst gaan doen om de waterval te laten begroeien!

Zoals ik ook al in andere projecten die aan de hangende tuinen van Videira gekoppeld zijn aangaf, vind ik de Wilde Wingerd een fantastische plant om mee te werken. Misschien ken jij deze plant ook al van die rode toog in de herfst. Want tijdens de herfst, vlak voordat het blad van de plant valt, kleurt de plant spectaculair vuurrood. Alleen al dit moment zou de plant in de top list van elke hangende of verticale tuin moeten zetten. 

De voornaamste reden waarom ik deze plant inzet, is echter dat ie fabuleuze lianen kan vormen. De twijgen zijn dermate soepel dat ze tijdens het groeiseizoen recht omlaag groeien. Je kunt er dus ook prachtige gordijn-effecten mee maken.

Ik wil de Wilde Wingerd dus gaan combineren met de subtiele waterval. Daardoor moet er een bijzondere combinatie van vallende waterdruppels en lianen van de Wilde Wingerd gaan ontstaan. Ik ben nu al benieuwd of mijn beoogde effect ook daadwerkelijk succesvol gaat uitpakken. 

Aangezien het waterpompje wat ik wil gaan installeren niet al te krachtig hoeft te zijn (ik wil de waterval laten lijken alsof het regent), denk ik dat de waterdruppels ook de lianen van de Wilde Wingerd extra tot leven gaan brengen.
Het beplantingsplan voor de scene met het lava stenen muurtje
Het beplantingsplan voor de scene met het lava stenen muurtje

Het kweekgras van de onder(water)wereld

Eigenlijk begint dit beplantingsavontuur pas echt bij het moeras
Want daar leg ik namelijk in rijen verschillende planten achter elkaar aan. Daardoor ontstaat - ongeacht de omvang van het vijvertje -  een mooi diepte-effect. Vergelijk het met een kijkdoos waarin je bepaalde elementen verder naar voren of juist naar achteren plaatst.

Aan de voorzijde komt namelijk een rijtje Japanse holpijp (Equisetum Japonica), die ik tenminste één keer per jaar horizontaal op een gelijk niveau wil snoeien. Aan de achterzijde komt zo'n beetje bijna tegen het muurtje, Dwerg Lisdodde (Typha minima). Beide moerasplanten bezitten elk een eigen kleur en structuur. De holpijp doet soms een beetje aan bamboe denken (hij kan ook aardig woekeren als je 'm z'n gang laat gaan, dus zet 'm in een pot of begrens zijn groeiruimte). Maar ook de Lisdodde weet wel van wanten. Ik noem het soms gekscherend het kweekgras van de onder(water)wereld omdat het zich op dezelfde manier als kweekgras uitbreidt. De Dwerg Lisdodde is echter prima onder controle te houden.
Dwerg Lisdodde (Typha minima): Miniatuur riet
Dwerg Lisdodde (Typha minima): Miniatuur riet
De planten zijn zojuist aangeplant. Dwerg lisdodde, Japanse holpijp, een Tongvaren die in speciale aarde is gezet en ligusters die tot een haag moeten uitgroeien. Niet op de foto staan twee Perzische slaapbomen die aan weerszijden van de vijver zijn aangeplant.
De planten zijn zojuist aangeplant. Dwerg lisdodde, Japanse holpijp, een Tongvaren die in speciale aarde is gezet en ligusters die tot een haag moeten uitgroeien. Niet op de foto staan twee Perzische slaapbomen die aan weerszijden van de vijver zijn aangeplant.

Het muurtje inkapselen

Zoals ik al in de ontwerpfase met je deelde, wil ik het muurtje rondom volledig laten verdwijnen in een plaat van groen. Daardoor lijkt het alsof het muurtje slechts een uit stekend stukje van een veel grotere muur is. Misschien zelfs van een rots of een verborgen kasteel ruïne! 
Om dit effect te creëren plant ik aan weerszijden van het muurtje een korte strook met zelfgestekte Liguster (Ligustrum vulgare) aan. Ik hoop dat deze niet alleen de zijkanten van het muurtje zullen gaan opslokken, maar ook de bovenzijde gedeeltelijk gaan innemen!

Aan de voorzijde plant ik een Tongvaren (Asplenium scolopendrium) om dat mystieke effect van zo'n verborgen watertje nog eens extra te benadrukken.

De Liguster haag breken?

Niet letterlijk uiteraard, maar wel figuurlijk: Want ook al ga ik de Liguster haag in een willekeurige glooiende vorm scheren, ik wil de effen plaat aan eenzelfde groengekleurde Ligusterblaadjes visueel breken! Op de afbeelding hierboven kun je zien dat de haag nog vrij klein is. De plantjes zijn als stekjes aangeplant en nu pas een jaar oud, maar in de toekomst zal deze haag snel de hoogte en breedte in gaan groeien!

Daarom plant ik aan weerszijden vlak voor de haag een kleine Perzische slaapboom (Albizia julibrissin var. Wilson) aan. Deze boompjes heb ik twee jaar geleden met succes weten te zaaien en op te kweken.
Doorkijk vanuit de tunnel. De Wilde Wingerd daalt met zijn lianen nu ook vanuit de lucht naar beneden en hangt voor de scene. Langzaam maar zeker raakt ook de subtiele waterval begroeid. De buis waar het water uit sijpelt schilder ik nog in een zwarte kleur.
Doorkijk vanuit de tunnel. De Wilde Wingerd daalt met zijn lianen nu ook vanuit de lucht naar beneden en hangt voor de scene. Langzaam maar zeker raakt ook de subtiele waterval begroeid. De buis waar het water uit sijpelt schilder ik nog in een zwarte kleur.

Een klein drijvend eiland

Het lijkt misschien alsof de lava steen die midden in het moerassige vijvertje ligt, de bodem raakt, maar niets is minder waar. Als je de steen namelijk van dichterbij bekijkt, dan zal je zien dat deze als het ware op het wateroppervlak drijft.

Vlak onder de steen bevinden zich namelijk een buis (restant van trampoline) die ik vlak bij elkaar rechtop in de kleimassa heb gestoken. Daarbovenop ligt de steen die in het midden op de buis steunt. De buis is onzichtbaar omdat de brede steen het zicht onder water volledig weet te blokkeren.

De drijvende lava steen is slechts een klein experiment, maar het idee zorgt direct voor een paar nieuwe ideeën die ik kan gaan gebruiken bij andere projecten voor de drijvende tuinen van Nenúfar!
Een drijvend eiland...
Een drijvend eiland...
Met de realisatie van het beplantingsplan zijn we bij de "voorlopig" laatste aflevering van dit project aangekomen. In de toekomst houd ik jou uiteraard op de hoogte met de ontwikkeling van deze scene! Wil je niets hierover missen, abonneer je dan via de knop "Volgen" op updates voor dit specifieke project.

Wil je deze scene even bekijken vanuit de complete doorkijk  (de ingang van de hangende tuinen van Videira), neem dan eens een kijkje onder dit project waarin ik de tunnel voor de ingang maak.
Ik hoop dat je geniet van deze project-serie en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
  •  
  • Mijn account
  • Mijn bibliotheek
  • Uitloggen
  • © de Zeven Droomtuinen • 2024
    Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
    Schrijf je in voor onbeperkte toegang