De onthulling van de vijfde sprookjesachtige droomtuinbeleving: De drijvende tuinen van Nenúfar

De drijvende tuinen van Nenúfar

Magische tuinen in een waterwereld

Kort & bondig

We verlaten de wereld van de lucht en betreden de wereld van het water, waar allerlei typische tuinwerelden in drijven. Sommigen bevatten zelfs op hun beurt weer een vijvers. Vijvers die dus in andere vijvers in de vorm van eilanden drijven...

Welkom bij de vijfde sprookjesachtige droomtuinbeleving: De drijvende tuinen van Nenúfar.

Duw eens een transparante pot of bak eventjes onder water en je kunt via de zijkanten van de pot de onderwaterwereld bekijken zonder natte voeten te halen! Dit conceptuele idee kunnen we dadelijk op tal van manieren gaan toepassen bij het praktisch vormgeven van de drijvende tuinen van Nenúfar
Je ontdekt het hieronder

Magische tuinen in een waterwereld

Stel je eens voor dat we de zwevende tuinelementen uit de zwevende tuinen van Sama de lucht vangen en ze vervolgens naar de wereld van het water brengen... 

Ik kan me voorstellen dat het wat moeite of tijd kost om deze fantasiewereld in je op te nemen, maar stel je eens voor dat we in plaats van vijvers in een tuin, tuinen in een vijver kunnen laten ontstaan? Piepkleine tuintjes of misschien zelfs wel levensgrote biotopen die op zichzelf in een vijver drijven... Drijvende tuinen omgeven door water.
Het is zelfs mogelijk dat sommige delen van de tuinen alleen onder de waterspiegel zichtbaar zijn, zoals omgekeerde werelden...

Maak kennis met de vijfde sprookjesachtige droomtuinbeleving: De drijvende tuinen van Nenúfar.
Drijvende tuinen hebben iets futuristisch. De mens heeft altijd al geëxperimenteerd met leefwerelden die op het water drijven. Een boot is het meest simpele voorbeeld. De Mexicaanse Azteken speelden eeuwen geleden met eilanden in en op het water en noemden deze productie-tuinen Chinampa. En met een vooruitziende blik kun je al voorzien dat er in de toekomst complete drijvende woonwijken zullen ontstaan als antwoord op de veranderende zeespiegels.

Maar de drijvende tuinen die ik wil gaan creëren, gaan voorbij het idee om "slechts" een groene of functionele wereld op het water te creëren.
Ik wil namelijk dat de tuinen sprookjesachtig mooi worden. Drijvende droomtuinen. Kleine werelden die zich tussen waterlelies begeven, soms zelfs met doorzichtige inkijkjes onder water, gemaakt van transparant materiaal. Kleine en grotere rotspartijen waar mossen en andere verfijnde planten tussen groeien. Ja, zelfs complete bloemen oases die in eilanden op het water drijven.

Het sprookjesachtige idee achter de drijvende tuinen van Nenúfar

Drijvende levensvormen hebben van nature altijd al bestaan, zowel groot als klein. Denk maar eens aan een waterlelie die met haar bladeren kleine platforms voor kikkers en insecten vormt. Of de bloemen ervan die als kroontjes op het water drijven. Ze staan via diepe stengels met de bodem onder water in contact. En toch kunnen ze aardig vrij bewegen en drijven. Precies dit stukje vrijheid is wat ik wil gaan toevoegen aan mijn sprookjesachtige drijvende tuinen: De eilanden in water moeten kunnen bewegen zoals wilgen in de wind kunnen wuiven!

Hangende tuinen, zwevende tuinen en drijvende tuinen

Het is zelfs mogelijk om het idee van de hangende tuinen naar het water te verplaatsen. Een drijvende tuinwereld kan hangende elementen bevatten. Andersom kun je met slim vormgegeven tuindecor zelfs elementen boven drijvende tuinen laten zweven. 

Nu wordt het werkelijk interessant want onze zwevende tuinen kunnen zich nu ook boven de drijvende tuinen in het water begeven! Het idee van een Blauwe Regen (Wisteria) die met haar kolossale bloemtrossen boven een drijvend eiland in het water hangt, geeft wellicht al summier een indruk van de macabere sfeer die zo kan ontstaan. De ene wereld zweeft in de lucht, de andere in het water. Ze raken elkaar bijna zelfs aan.

Fonteinen en drijvende tuinen

Stel je voor dat je in jouw (miniatuur) vijver een drijvend eilandje aanbrengt. Zo'n eiland kan de perfecte basis vormen voor een fontein. Daarmee zal de fontein ook perfect op de juiste hoogte boven de waterspiegel uit steken. Het zijn gedachtegangen die je wellicht nu al kunnen inspireren om het idee van drijvende eilandjes eens voor jouw sprookjesachtige droomtuin te overwegen.
Duw eens een transparante pot of bak eventjes onder water en je kunt via de zijkanten van de pot de onderwaterwereld bekijken zonder natte voeten te halen! Dit conceptuele idee kunnen we dadelijk op tal van manieren gaan toepassen bij het praktisch vormgeven van de drijvende tuinen van Nenúfar
Duw eens een transparante pot of bak eventjes onder water en je kunt via de zijkanten van de pot de onderwaterwereld bekijken zonder natte voeten te halen! Dit conceptuele idee kunnen we dadelijk op tal van manieren gaan toepassen bij het praktisch vormgeven van de drijvende tuinen van Nenúfar

Het huzarenstukje van de drijvende tuinen van Nenúfar

We kennen allemaal wel de watervallen en beeklopen die uitmonden in een vijver. Maar stel dat onze watervallen en beeklopen niet uitmonden in een vijver maar juist onderdeel vormen van drijvende eilanden!
Stel je voor dat het water niet van de zijkant de vijvers in loopt maar vanuit het centrum ergens leeft...
Stel je voor dat je niet één maar talloze kleine en grotere droomeilanden op het water creëert waar water uit naar boven stroomt en vandaan stroomt, zoals magma uit een vulkaan spuwt en als lava over de omgeving uitstroomt? Een fontein of waterstroom verwerkt in een drijvend eiland krijgt dan ineens een hele andere beleving!
En dan komen we terecht bij het huzarenstukje van de drijvende tuinen van Nenúfar...
Als een boot in zwaar weer wordt overspoeld met water, dan ontstaat er eigenlijk een drijvende "bak" gevuld met wat water. Hetzelfde gebeurt er als je een emmer gedeeltelijk met water vult en deze vervolgens in een vijver of sloot laat drijven. De waterwereld van de emmer vormt een eigen wereld die drijft op de waterwereld van de sloot. Als je deze emmer vervolgens zou veranderen in een zwevende droomtuin, dan begrijp je vast wel wat we hebben gecreëerd: Een vijverwereld in een vijverwereld!

Door te spelen met gesloten of geïsoleerde waterwerelden kun je zelfs verschillende typen biotopen in één waterwereld tot leven brengen. Zo kun je een zoet- en zoutwaterwereld met bijpassende plantjes en diertjes creëren in dezelfde vijver. De eilanden waar deze sub-werelden zich in bevinden zorgen dat het water gescheiden blijft.

Door de drijvende werelden enigszins te verankeren kun je - net zoals het geval is bij het blad van een waterlelie waar de steel het anker vormt -  de bewegingsruimte van de drijvende elementen verruimen of juist beperken. 

Oneindig veel mogelijkheden

Door grote of juist piepkleine waterwerelden als eilanden te laten drijven in andere waterwerelden, kun je prachtige illusies creëren.
Je kunt namelijk de hoogte van drijvende watereilanden (of andere eilanden die op het water drijven) laten variëren, bijvoorbeeld onder invloed van de zon of temperatuur. Daarnaast kan een eiland roteren of een klein beetje verplaatsen. 

Alle natuurlijke elementen die zo'n eiland bevat - zoals klimmende en hangende planten of stromende beekjes -  kunnen hierdoor van vorm veranderen. Ze kunnen letterlijk een beetje boven het water uit gaan stijgen of er juist dieper in verzonken raken. 

Verzonken drijvende tuinen

En dat brengt ons bij nog een mogelijkheid om onze drijvende tuinen weg te zetten, namelijk verzinken in het water. Want wie heeft ons ooit verteld dat drijvende tuinen geheel boven de waterspiegel uit moeten torenen?...

Een deel van onze eilanden kunnen namelijk dieper in het water verzonken liggen, zoals een glazen jampot die je in een vijver een stukje onderwater duwt. Door op zo'n moment door de zijkanten van zo'n jampot te kijken, krijg je een uniek inkijkje in de onderwaterwereld. Het gebruik van transparante materialen kan ons dus helpen om een aquarium-effect te bewerkstelligen. Gaat je dit alles wat te snel. Geen nood. In het project wat ik wijd aan de drijvende tuinen van Nenúfar kom ik hier uitgebreid op terug!

De drijvende werelden vormgeven

Ook al duik ik tijdens de project afleveringen die ik ga wijden aan de drijvende tuinen van Nenúfar pas echt in de concrete mogelijkheden van deze bijzondere tuin, toch deel ik alvast kort iets over de mogelijkheid om zo'n eiland vorm te geven. Want je wilt natuurlijk niet tegen een of andere drijvende plastic bak of kuip aan kijken als je je eigen sprookjesachtige drijvende droomtuin hebt gemaakt. 

Een eiland moet er daarom natuurlijk uitzien, bij voorkeur ontwikkeld met duurzame, weersbestendige materialen. Zo kunnen eilanden (gedeeltelijk) begroeid raken met planten maar ook afgewerkt worden met materiaal dat oogt als gesteente of grond. Ben je een beetje handig met boetseren, dan kun je zelfs rotsachtige structuren nabootsen. Het materiaal dat je kiest hangt helemaal af van het type drijvende tuin en de omvang ervan. Het voert voor deze oriënterende special te ver om hier in detail op in te gaan, maar ik kom hier in geuren en kleuren tijdens de behandeling van dit project op terug.

Drijvende droomtuinen voor iedereen

Het mooie is dat je het concept van de drijvende tuinen van Nenúfar in elke omvang en op elke schaalgrootte kunt toepassen. Een vijvertuin in het park kan als basis dienen maar ook een waterschaal die als tafelstuk dient. Kortom, weer een droomtuinbeleving die ook voor de kleine of kleinere tuinen geschikt is!

De kunst is telkens om de juiste materialen in de juiste verhoudingen te kiezen en deze belevingsvol vorm te geven. Daarover meer tijdens de daadwerkelijke vormgeving van de drijvende tuinen van Nenúfar.
"Vijvers die drijven in andere vijvers en rotsen die in het water lijken te leven... Het zijn slechts een paar voorbeelden van sferen die je bij de drijvende tuinen van Nenúfar kunt aantreffen."
Deel op twitter

De Zeven Droomtuinen op een rijtje

Ik hoop dat je gaat genieten van deze en de andere droomtuinen.
Laat gerust jouw indruk hierover achter.
Of misschien vind je het leuk om deze droomtuin met anderen te delen of wil je me wat vragen.

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
  •  
  • Mijn account
  • Mijn bibliotheek
  • Uitloggen
  • © de Zeven Droomtuinen • 2024
    Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
    Schrijf je in voor onbeperkte toegang