Een vooraanzicht van de scene. Een lavastenen muurtje omringd door planten

Het lava stenen muurtje met de subtiele waterval ontwerpen

Een los staand lava stenen muurtje mystificeren met behulp van prachtig groen

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
31 maart 2023
Laatste update:  10 april 2024
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

Een los staand lava stenen muurtje mystificeren met behulp van prachtig groen

Verderop, aan het einde van de tunnel moet de scene met het lava stenen muurtje en de waterval gaan verrijzen. Omdat ik eerst een goed en helder beeld wil ontwikkelen van de mogelijke beleving, ga ik zoals gebruikelijk van start met het maken van een aantal ontwerpen. In deze aflevering lees je daar alles over!
Wil je trouwens het volledige project waar deze aflevering bij hoort bekijken, klik dan hier.
Het muurtje zal op een plek van pakweg twee vierkante meter moeten gaan verrijzen. Dat is inclusief de aanwezigheid van een vijvertje van pakweg een kleine vierkante meter en de nodige beplanting.

Vooral dat groen gaat belangrijk worden, want ik wil daarmee (wederom) een illusie creëren. Want ook al ga ik werken met prachtige lava stenen: Zo'n muurtje is op zichzelf eigenlijk niet heel erg mooi of spannend. Het zou ongeveer een meter breed en pakweg anderhalve meter hoog moeten worden, schat ik op het oog in. Maar zo'n losstaand muurtje makes no sense. Het geeft weinig beleving, met of zonder waterval.

Echter ik wil het muurtje rondom volledig laten verdwijnen in een plaat van groen. Daardoor lijkt het alsof het muurtje slechts een uit stekend stukje van een veel grotere muur is. Misschien zelfs van een rots of een verborgen kasteel ruïne! Pas als het groen helemaal op z'n plek is, begint de scene tot leven te komen! 

Om dit effect te bereiken, teken ik aan de zijkanten van het muurtje twee haagjes in. Ik stel me zo voor dat die haagjes uiteindelijk stevig de hoogte in gaan. Door het oppervlak zo nu en dan in een willekeurige glooiende vorm te scheren, ontstaat op den duur een strak verticaal tapijt van groen blad!
Een vooraanzicht van de scene. Een lavastenen muurtje omringd door planten
Een vooraanzicht van de scene. Een lavastenen muurtje omringd door planten

Instortingsgevaar

Maar met de planning om zo'n muurtje met een vijver te gaan aanleggen, stuit ik ook direct al op de eerste uitdaging. Want zo'n muurtje met lavastenen kan nog behoorlijk zwaar worden. Daarbij wil ik het muurtje met cement specie gaan metselen. Daarmee wordt het muurtje alleen maar zwaarder.

Op zich hoeft dat gewicht geen probleem te zijn, zolang er een stevige fundering onder zo'n muurtje ligt. Die fundering kan ik wel met behulp van wat beton maken. So far so good.

Pal grenzend aan dit muurtje komt echter een vijvertje waar het water voor de waterval mee wordt rondgepompt. En juist hier schuilt een serieus gevaar. Want de diepe vijver maakt de bodem onder het aangrenzende muurtje wel heel instabiel!

Zo'n vijver kan namelijk na verloop van tijd eenvoudig worden ingedeukt omdat de vochtige aarde rondom en onder de fundering kan gaan inzakken. Er drukt immers (via de fundering) een gigantisch gewicht op die bodem. Uiteindelijk zou de vijverbak hierdoor in elkaar worden gedrukt. Het muurtje zou dan kunnen verzakken, kunnen breken of zelfs geheel om kunnen vallen, met alle gevolgen van dien!
Zijaanzicht van het muurtje. De witte pijl geeft de druk van het muurtje en de fundering op de vijver weer. De vijverbak zou onder deze druk ingedeukt kunnen worden en daarmee de stabiliteit van het muurtje compleet ondermijnen.
Zijaanzicht van het muurtje. De witte pijl geeft de druk van het muurtje en de fundering op de vijver weer. De vijverbak zou onder deze druk ingedeukt kunnen worden en daarmee de stabiliteit van het muurtje compleet ondermijnen.
Ik zal dus een oplossing moeten verzinnen om dat risico op verzakken weg te nemen. Kortweg gezegd: Hoe kun je een stenen waterval pal langs een vijver bouwen zonder dat de gehele constructie het gaat begeven? Het is een thema dat ik waarschijnlijk vaker ga tegenkomen.

Wat de oplossing ook moge gaan worden, ik wil aan de voorzijde van dat muurtje in elk geval dat vijvertje gaan aanleggen dat vervolgens zowel als waterreservoir voor de waterval kan gaan dienen, alsook planten kan herbergen. 

In een smalle strook wil ik over de volle breedte van de vijver onder andere Japanse holpijp (Equisetum Japonica) gaan aanplanten. Deze plant is zelfs te snoeien in de vorm van een platte plaat of recht afgetopt haagje. Maar het groene feestje stopt niet bij deze moerasplant. Er staat veel meer groen op de planning!

Een magisch stukje groen dat door het water tot leven wordt gebracht

Het is exact de combinatie van moerasplanten zoals de Japanse Holpijp en de hangende lianen van de Wilde Wingerd die de scene sprookjesachtig kunnen gaan maken.  De fijne bladeren van de Liguster zijn normaliter niet bepaald spannend, maar kunnen nu weleens voor een bijzondere sfeer gaan zorgen. 

Ik droom even weg naar de bijzondere kloostertuinen die ik ooit in Italië bezocht heb. Fijne watertjes die uit eeuwenoude muren druppelen of spuiten. Vaak zijn die muren compleet geabsorbeerd door groen. Mossen, varens, boomwortels die zich door de kalkhoudende voegen hebben gewurmd…
Ook daar zie je de toepassingen van Ligusters terugkomen want deze plant (die bij ons helaas meestal slechts een basic haag vormt, wordt in de eeuwenoude Italiaanse tuinen juist gebruikt om een groene ruimte te mystificeren en dat levert fantastische taferelen op! 

Juist om het magische karakter te versterken (én behouden) wil ik de waterval niet te uitbundig gaan maken. Ik zoek het antwoord voor mijn waterbeleving eerder in de richting van een druppelend waterspel. Des te rustiger, des te magischer zo'n plek kan worden.

Zou de waterval te intens worden, dan verlies je die bijzonder verfijnde beleving compleet. Het is alsof je dan een olifant door de porseleinkast laat lopen. 
Bovenaanzicht van de setting voor het lava stenen muurtje met subtiele waterval
Bovenaanzicht van de setting voor het lava stenen muurtje met subtiele waterval

Contextuele planten

Eigenlijk dient zo'n plaat van fijnbladige Liguster als contextuele plant.  De plant speelt geen hoofdrol maar zorgt er wel voor dat andere planten zoals de Japanse Holpijp en de Wilde Wingerd werkelijk kunnen schijnen.

Die context wil ik echter nog verder uitbouwen. Daarom teken ik pal achter het muurtje een Gele zeepboom (Koelreuteria paniculata) in. De zeer getekende bast van de stam van deze boom doet erg exotisch aan. 
Vlak voor de twee Liguster hagen wil ik ook nog twee Perzische Slaapbomen gaan aanplanten (Albizia julibrissin, var. Wilson). Deze boom levert fantastische roze witte bloemen op. Hoe de beplanting er exact uit komt te zien, laat ik je zien in een van de aanstaande afleveringen waar ik het complete beplantingsplan presenteer.

Ik stel me een exotische scene voor waarbij de boom met zijn takken deels boven het muurtje en de haag uittorent. Vlak ervoor hangen de lianen van de Wilde Wingerd. Subtiel water klettert naar beneden... het zou zomaar sprookjesachtig kunnen worden...

Of de scene werkelijk sprookjesachtig gaat worden, moeten we nog even afwachten. In de volgende aflevering ga ik in de praktijk aan de slag!
Ik hoop dat je geniet van deze project-serie en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
  •  
  • Mijn account
  • Mijn bibliotheek
  • Uitloggen
  • © de Zeven Droomtuinen • 2024
    Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
    Schrijf je in voor onbeperkte toegang