De lava stenen zijn met behulp van metselspecie gestapeld. Voorzichtig vul ik de ruimte tussen de stenen (de voegen) stukje bij beetje aan met een laagje gekleurde cement. Op deze afbeelding kun je duidelijk zien hoe modderig mijn voegspecie eigenlijk is.

Het lava stenen muurtje metselen met behulp van cement

Hoe ik de poreuze lava rotsen tot een muurtje van ruim anderhalve meter hoog metsel

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
4 april 2023
Laatste update:  10 april 2024
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

Hoe ik de poreuze lava rotsen tot een muurtje van ruim anderhalve meter hoog metsel

Spannende spelonken, water dat naar beneden druppelt en regent... De basis is gelegd, dus in deze aflevering kan ik aan de slag gaan met het metselen van het lava stenen muurtje. Dat wordt nog een aardige kunst want lava stenen hebben de meest wilde en uiteenlopende vormen. 
Hoe stapel ik een enkele laag stenen tot een muurtje van ruim anderhalve meter hoog!?
Nog voordat ik goed en wel de voorbereidingen voor het metselen van mijn bijzondere lava stenen muurtje heb gemaakt, houden een paar hele leuke en interessante ideeen me plotseling bezig.

Stel dat ik namelijk nu eens spelonken in het muurtje zou aanbrengen?... 
Uitsparingen in het muurtje waar plantjes in zouden kunnen groeien of waar klimplanten doorheen zouden kunnen groeien! 
Terwijl ik heel even met dit idee speel, bedenk ik me dat het effect van een klimplant over het muurtje weleens heel erg interessant zou kunnen worden. Nu had ik al klimplanten in de planning staan, maar die zouden aan een pergola vóór het muurtje begroeien. Voor het muurtje zelf heb ik tot dusverre echter geen echte groene plannen!

Een waterval met hangplanten?

Ik moet ook nog een oplossing bedenken om het systeem wat mijn waterval gaat verzorgen, zoveel mogelijk uit het zicht te werken. Ik speel met de gedachten om buizen of slangen bovenaan het muurtje uit het muurtje te laten ontspringen. Daar zou dan water uit kunnen vallen of druppelen. Misschien zelfs via het idee van een druppelkanaal, waardoor je een rij van regendruppels naar beneden ziet ontstaan.

Maar dat buiswerk zal zo natuurlijk moeten ogen. Ik kan het in een onopvallende kleur schilderen, maar ik vermoed dat mijn klimplanten weleens de echte oplossing kunnen gaan vormen.

Stel dat ik klimplanten over die buizen laat groeien, en ze vervolgens parallel aan de waterval of zelfs tussen de waterdruppels door naar beneden laat hangen? Een waterval die met enkele lianen van een geschikte klimplant gecamoufleerd wordt! Het idee heeft m'n aandacht gegrepen.

De eerste stenen gemetseld

Ik verwacht dat mijn idee vanzelf helderder gaat worden, naarmate ik het muurtje daadwerkelijk ga vormgeven. Daarom begin ik met het metselen van de rotsen!

Om te voorkomen dat mijn cement specie te snel gaat uitdrogen, dompel ik alle stenen eerst goed onder in een met water gevulde kuip. De lava stenen zijn namelijk ontzettend poreus en kunnen daardoor een grote hoeveelheid aan water opnemen. Daarmee zou de lava het water uit de cementspecie kunnen onttrekken en dat gaat ten koste van de sterkte van het metselwerk!

De eerste laag metselen is vrij goed te doen. Je kunt de lava stenen op een laag cementspecie leggen en dan voorzichtig de cement tussen de zijkanten van de stenen proberen te persen. Maar hier begint wel een aardige uitdaging op te doemen..

Want hoe houd ik die met ontelbare poriën gevulde lavarotsen schoon van specie?
De eerste stenen zijn gemetseld. So far so good. Ik metsel vanuit de achterzijde van het muurtje, zodat ik zo min mogelijk specie in de vijver mors. Dat blijkt tot dusverre nog redelijk goed te gaan.
De eerste stenen zijn gemetseld. So far so good. Ik metsel vanuit de achterzijde van het muurtje, zodat ik zo min mogelijk specie in de vijver mors. Dat blijkt tot dusverre nog redelijk goed te gaan.

Schoon metselen blijkt lastiger dan gedacht

Ik wil dat alle voegen en kieren tussen de lava stenen goed gevuld raken met metselspecie. Zouden hier namelijk holtes in ontstaan die niet goed gevuld zijn, dan zou een steen minder stevig verankerd raken. Ook kan het gebeuren dat er condensvocht in zo'n holte terechtkomt, wat tijdens vorst in de winter het metselwerk kan laten barsten.

Daarom maak ik gebruik van vrij vochtige metselspecie. Deze is niet echt droog maar een beetje modderig. Zo kan ik wat makkelijker met behulp van een kleine spatel zonder al teveel duwen en persen de specie tussen de kieren persen. Die kieren zou ik met droge stugge cementspecie nooit echt goed gevuld krijgen, tenzij ik veel kracht gebruik want het kersverse muurtje in wording kan ondermijnen. 

Het probleem met vochtige cement is echter wel dat het heel snel aan gesteente kleeft en niet zo makkelijk meer is schoon te borstelen. De lava stenen zitten immers vol met poriën. 

Binnen de kortste keren zitten mijn lava stenen dan ook besmeurd met cementrestanten. Maar daar heb ik gelukkig een andere oplossing voor bedacht, die ik al heb uitgeprobeerd tijdens het metselen van een ander rotsmuurtje! Daarover later meer!

Hoger en hoger...

Als je weleens zelf een muurtje met hele wildgevormde natuurstenen hebt gemetseld, herken je het wellicht al: Des te hoger je met je metselwerk komt, des te lastiger de stenen te metselen blijken te zijn. 

Voor mijn metselwerk met lavastenen geldt dit in extreme mate, want de stenen zijn ontzettend onregelmatig gevormd. En ook al zijn alle kieren tussen de onderliggende lava stenen met specie gevuld, deze welhaast modderige specie is nog alles behalve stevig.

Met paaltjes en stokjes probeer ik de zijkanten van de stenen in elk geval alvast een beetje te stabiliseren. Maar dat blijkt niet genoeg te zijn...
Het voelt alsof je een kaartenhuis bouwt. Heel voorzichtig leg ik elke steen op het bouwwerk. De druk op de onderste lagen wordt nu uiteraard behoorlijk groot.
Het voelt alsof je een kaartenhuis bouwt. Heel voorzichtig leg ik elke steen op het bouwwerk. De druk op de onderste lagen wordt nu uiteraard behoorlijk groot.
Als je met platte stenen metselt, dan blijft een muurtje wel aardig staan, ook al metsel je steeds verder de hoogte in.

Maar omdat ik gebruik maak van relatief modderige (en dus in eerste instantie slappe) metselspecie én alle lava stenen hun eigen vorm hebben, kan een steen heel gemakkelijk verschuiven of wegglijden. Het lijkt dan ook wel of ik een kaartenhuis aan het bouwen ben met alle risico's van dien!

Om dit probleem te voorkomen, kun je eventueel werken met een soort van rek wat je van hout of gaaswerk provisorisch in elkaar zet en om je aanstaande bouwwerk heen spant. Daardoor blijven de stenen gemakkelijker op hun plek liggen.

Maar dat kost me relatief teveel werk en tijd en daarom besluit ik om eieren voor mijn geld te kiezen en mijn werk in delen op te splitsen:
Ik wil het huidige, bestaande metselwerk eerst een dag laten drogen. Zodra het metselwerk enigszins is uitgehard, kan ik weer verder met het stapelen en metselen van de volgende (bovenste) steenlagen.

Er is echter nog één klein, maar niet onbelangrijk onderdeel wat mijn muurtje nog steviger kan maken, en dat is wapening. Daarom breng ik in deze fase eerst wapening aan!

Het muurtje wapenen

Met behulp van rvs (roestvrij) draad, wil ik het muurtje nóg sterker maken. Door draad over de voegen te spannen verbind ik namelijk het metselwerk op een gelijksoortige manier zoals beton gewapend wordt.

Uiteindelijk zal ik - zodra de gehele muur is gemetseld en is uitgehard een laagje afdekkende voegspecie aan op de muur, waardoor de draad netjes in de muur verankerd raakt! Daarnaast vlecht ik tijdens het metselwerk wat ik nog moet gaan doen, ook over de de bovenkanten van de voegen heen. Er ontstaat nu een soort van gaasachtige constructie.

Ik kies voor roestvrij draad omdat ik wil voorkomen dat de draad onder het metselwerk uiteindelijk gaat roesten. Roest zet uit en zorgt ervoor dat specie breekt. Als alternatief kun je ook voor heel sterk kunststof materiaal kiezen of voor bijvoorbeeld gecoat draad.
Het draadwerk dat de lava stenen als het ware vastgrijpt
Het draadwerk dat de lava stenen als het ware vastgrijpt
Snel steek ik in de verse cement wat draden. 
Na een dag drogen kan ik deze draden voorzichtig over de stenen spannen en trekken.
Zo ziet het muurtje eruit na de eerste dag metselen. Her en der zit nu ook wat RVS draad in de specie gestoken.
Zo ziet het muurtje eruit na de eerste dag metselen. Her en der zit nu ook wat RVS draad in de specie gestoken.

Hoe voorkom je dat de specie door de aanzuigende werking van de poreuze lava stenen te snel uitdroogt?

De poreuze lava stenen zijn tevoren goed nat gemaakt, maar drogen ook weer snel op. En dan zullen ze al het kostbare vocht dat in de cementspecie zit, ook weer makkelijker opzuigen.
Daarom benevel ik alle gemetselde stenen de eerste twee dagen om de paar uur met wat water. Niet teveel, want dan zou de cement te modderig worden en het metselwerk weer in beweging komen, maar net genoeg om de stenen klam te maken.

Als alternatief kun je ook een plastic zeil over je metselwerk spannen. Zorg in elk geval dat het metselwerk zoveel mogelijk uit de zon staat. Een parasol is tijdens zonnige voorjaars- of zomerdagen geen overbodige luxe😉.
Met een eenvoudige waterspuit benevel ik zo nu en dan de stenen waardoor de droogtijd verlengd wordt en het metselwerk pas echt goed kan uitharden
Met een eenvoudige waterspuit benevel ik zo nu en dan de stenen waardoor de droogtijd verlengd wordt en het metselwerk pas echt goed kan uitharden

De stenen voegen en het metselwerk voortzetten

Zodra de specie een dagje is uitgehard, kan ik beginnen met het voegwerk. Met een fijn spateltje duw ik een laagje specie tussen alle resterende kieren en leg ik een laagje specie over het draadwerk.

Het muurtje is nu bijna een meter hoog, maar nog lang niet gereed! Ik kan nu ook weer verder met het metselen van de afwerk laag. Op twee plaatsen in het muurtje creëer ik een uitsparing: De spelonk.
Het eerste deel van het muurtje is gemetseld en afgevoegd. Het wapeningsdraad zit nu netjes achter de voegen en de toegevoegde voegspecie maakt het bouwwerk nog stabieler.
Het eerste deel van het muurtje is gemetseld en afgevoegd. Het wapeningsdraad zit nu netjes achter de voegen en de toegevoegde voegspecie maakt het bouwwerk nog stabieler.

Tikkende tijdbom...

Ondertussen tikt de tijd ook door en daarmee het uithardingsproces van de cementspecie. 
Op zich goed nieuws, zij het dat ook mijn gekliederde en gemorste specie steeds harder wordt! Ik zal snel actie moeten ondernemen om deze specie te verwijderen!
In de volgende aflevering kom je te weten of ik de lava stenen nog weet schoon te maken en ontdek je ook hoe ik de waterval maak!

Op je gemak meer lezen (of zien)?

Maak kennis met de leukste specials en tuinprojecten en ontvang elke twee weken op vrijdagmiddag een update in jouw mailbox

PS, heb je je al ingeschreven maar ontvang je geen emails?
Controleer je spambox en markeer de emails van de Zeven Droomtuinen als niet ongewenst!
Ik hoop dat je geniet van deze project-serie en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.
Volg jouw favoriete onderwerp

Klik op een schuifje om je aan te melden:

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
  •  
  • Mijn account
  • Mijn bibliotheek
  • Uitloggen
  • © de Zeven Droomtuinen • 2024
    Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
    Schrijf je in voor onbeperkte toegang