Een van de drie mini vijvers die onder de tunnel (de ingang naar de hangende tuinen van Videira) is gemaakt. Kruipende Phlox en Dwerg Lisdodde kenmerken deze scene.

Een drietal mini vijvers met rots muurtjes maken

Hoe ik rechthoekige mini vijvers in de tunnel creëer. 

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
Project datum: 3 juni 2021
Gepubliceerd: 14 april 2023
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

Hoe ik rechthoekige mini vijvers onder de tunnel creeer. 

Misschien heb je weleens een rotsen muurtje gemaakt. Gestapeld of misschien zelfs aan elkaar gemetseld met behulp van cement. In dat geval zul je in dit project wellicht wat dingen herkennen van je eigen creatie! Ik ga namelijk in dit project verder met het uitbouwen van de ingang van de Hangende tuinen van Videira, wat betekent dat wederom mini vijvers centraal staan, maar ook het metselen van rotsen en keien tot een heus muurtje!
De mystieke pittoreske beleving van een mini vijver scne is onmiskenbaar. Niet voor niets laat ik de mini vijver in tal van projecten terugkomen. Ik heb daarnaast zelfs een Special gewijd aan het maken van een mini vijver. 

Deze keer ga ik echter iets nieuws proberen: Ik wil in plaats van ronde mini vijvers deze keer rechthoekige mini vijvers gaan maken. Drie in totaal, waarvan er twee het wandelpad onder de tunnelboog moeten flankeren en eentje het wandelpad halverwege doormidden moet klieven.
Een inkijkje in de ingang van de hangende tuinen van Videira. Op de voorgrond - net voordat je de tunnel binnenstapt - kun je de achterzijde van de mini vijvers (rotsmuurtjes) al zien.
Een inkijkje in de ingang van de hangende tuinen van Videira. Op de voorgrond - net voordat je de tunnel binnenstapt - kun je de achterzijde van de mini vijvers (rotsmuurtjes) al zien.
Misschien herken je de rotsen muurtjes op de afbeelding hierboven nog wel van de introductie foto van het allereerste project wat ik aan deze tunnel (ingang van hangende tuinen van Videira) heb gewijd. Je kijkt op deze foto tegen de ingang aan. En achter de muurtjes liggen mini vijvers verscholen...

Even opfrissen... op welke plek wil ik de mini vijvers nu eigenlijk gaan maken?

Op de ontwerptekening hieronder kun je een bovenaanzicht zien van de ingang (waar ook de andere projecten, zoals de ontwikkeling van de tunnel en het lava stenen muurtje met waterval in zijn verwerkt). De gekleurde delen markeren de drie vijvertjes van dit project!
Een bovenaanzicht van de tunnel: De gekleurde delen laten de plaats zien waar de rechthoekige mini vijvers moeten komen.
Een bovenaanzicht van de tunnel: De gekleurde delen laten de plaats zien waar de rechthoekige mini vijvers moeten komen.

Focus op verfijning

De wereld in de tunnel (de ingang naar de hangende tuinen van Videira) moet een wereld op zichzelf worden. In vorige projecten liet ik al zien hoe ik met hangplanten, klimplanten en heesters de ruimte als het ware gesoleerd heb waardoor er een eigen sfeer kan ontstaan.

Maar dan hebben we nog steeds niet alle ingredinten voor deze magische tuinsoep bij elkaar gesprokkeld!
Want waar de reis door de ingang eindigt met water (namelijk bij het lava stenen muurtje), wil ik dat de wandelbeleving door de tunnel ook al direct bij de ingang met water gaat beginnen.
Vandaar dat ik op de plek waar je de tunnel binnentreedt, direct drie mini vijvers in een symmetrisch ontwerp ga aanleggen en wel op zodanige wijze dat je deze watertjes niet van de buitenzijde kunt zien.

Je kunt ze echter wel horen...maar omdat verscholen zitten achter een muurtje, zie je ze pas zodra je de tunnel een stukje bent binnengelopen.

Van idee tot uitvoering

Grofweg bestaat dit project uit drie delen:


 1. Het metselen van een muurtje van rotsen
 2. Het plaatsen en stabiliseren van de mini vijvers
 3. Het toevoegen van de beplanting, zowel vijverplanten als oeverplanten
Uiteraard begin ik ook dit project weer met een ontwerp.
Daarnaast ga ik deze keer aan de slag met gekleurde voegspecie om de rotsen een zomers tintje mee te geven!
Ook dit project kun je weer heel eenvoudig volgen via de volg-knop bovenaan deze project-introductie.

Op je gemak meer lezen (of zien)?

Maak kennis met de leukste specials en tuinprojecten en ontvang elke twee weken op vrijdagmiddag een update in jouw mailbox

PS, heb je je al ingeschreven maar ontvang je geen emails?
Controleer je spambox en markeer de emails van de Zeven Droomtuinen als niet ongewenst!
Ik hoop dat je geniet van dit project!
Laat gerust jouw indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om dit project te delen of wil je me wat vragen.
Volg jouw favoriete onderwerp

Klik op een schuifje om je aan te melden:

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
 •  
 • Mijn account
 • Mijn bibliotheek
 • Uitloggen
 • © de Zeven Droomtuinen • 2024
  Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
  Schrijf je in voor onbeperkte toegang