Zwevende rotsen met daarop afzonderlijke tuinen. Groen en water in de lucht. Klik op elke afbeelding om de slideshow te openen.

Het begin van de tuindroom

Hoe je waanzinnige tuinen bedenkt

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
9 februari 2023
Laatste update:  19 maart 2024
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij
Kort & bondig

In dit themanummer laat ik je zien hoe ook jij een succesvol tuinarchitect of tuinontwerper kunt worden.

Voordat we werkelijk aan de slag kunnen gaan met het ontwerpen van tuinen, moeten we eerst onszelf toestaan dat we zonder kaders mogen denken en fantaseren.

Omdat dit van grote waarde is, heb ik hier een special aan gewijd: Het vermogen om te dromen.

Hoe ziet jouw droomwereld eruit? Verscholen wouden of misschien wel uitgestrekte bloemenweiden?
Een onbekende fantasiewereld, ergens in een magisch bos. Fantasie is oneindig waardoor je je bestaande gedachtegang ermee kunt verbreden of zelfs overhoop kunt werpen. Durf te fantaseren. Niets staat je in de weg.
Een boomstronk die ik een aantal jaren geleden als tafelstuk heb gemaakt. Echt hout of fictie? Door de natuur te bestuderen komen ideeën en oplossingen binnen handbereik. Het stuk is uit gips en klei vervaardigd
Een feërieke scene uit de tuinen van Real Alcázar in Sevilla.
Het is de mentale ervaring van een tuin die de tuin zo bijzonder maakt. Een samenspel tussen planten en alle andere tuinattributen ontstaan door een miraculeuze samenwerking van mens en natuur

Deze special bevat momenteel de volgende delen (tot dusverre)

Direct bekijken

Hoe je waanzinnige tuinen bedenkt

"If imagination prevails over shame, all dreams truly can become reality"Bas van de Zeven Droomtuinen
Decennia geleden vormden een handjevol doorgewinterde tuinarchitecten de bron van vernieuwing binnen ons tuinlandschap, maar tegenwoordig is dit stukje creatieve geest niet alleen meer weggelegd voor een select gezelschap. We hebben ontdekt dat het vermogen om iets nieuws te bedenken en te maken eigenlijk binnen ieders handbereik ligt. Tegelijkertijd ligt inspiratie nu overal voor het oprapen. Niet alleen omdat we andermans idee kunnen gebruiken als blauwdruk voor onze eigen tuinen, maar ook omdat we hebben ontdekt dat we allemaal in staat zijn om iets nieuws, iets oorspronkelijks te bedenken en te maken. Iedereen heeft namelijk recht op zijn eigen kijk op de dingen. En juist jouw eigen unieke persoonlijkheid en je kijk op de dingen, maken jou en je ideeën reuze interessant (misschien zelfs zonder dat je het in de gaten hebt).

Als je vervolgens ook nog eens de moeite neemt om die ideeën rustig en met aandacht uit te werken, kan er zowaar een heel mooi stukje tuin ontstaan. Een tuin die veel anderen ook weer kan inspireren. Niet alleen omdat het zulke originele tuin ideeën bevat, maar ook omdat je anderen aanzet om zelf creatief te durven zijn!

Het groeit als kool

Is het je weleens opgevallen dat het aantal tuin ideeën continue groeit? Waar komen die nieuwe tuin ideeën eigenlijk vandaan? Blijkbaar zijn mensen op de een of andere wijze in staat om vanuit bestaande ideeën en creaties, nieuwe ideeën en creaties te bedenken en maken. En dat geldt niet in de laatste plaats ook voor de wereld van de tuinen. 

Waar we ooit in de jaren '60 en '70 van de twintigste eeuw nog onder de indruk konden zijn van liguster haagjes, rechte inritten die met de welbekende vierkante stoeptegels waren aangelegd, omzoomd door keurig aangeharkt grind, grijsblauw of bruinrood spit, ontstond er langzaam maar zeker verandering in het tuinlandschap. Borders kregen meer aandacht, rechtopstaande en liggende spoorbielzen deden hun intrede, zelfs vijvers wonnen ook bij de kleinere tuinen aan populariteit.

Als je het tuinlandschap van de dag van vandaag bekijkt, dan is dat in de verste verte niet meer te vergelijken met wat we twintig of dertig jaar geleden zagen. Het aantal verschillende plantensoorten en materialen dat de gemiddelde tuin in allerlei vormen, soorten en maten opleukt heeft (onder ander door de komst van het internet en online shoppen) een gigantische vlucht genomen. Diversificatie noemen we dat met een sjiek woord. Tegelijkertijd barst het zowel online als in je eigen omgeving van de nieuwe tuin ideeën. Sommige mensen ervaren zelfs keuzestress bij het zien van al die mogelijkheden en dat is heel begrijpelijk.
Het goede nieuws is dat als je een zelf een prachtige tuin wilt vormgeven, hoe klein of hoe groot deze ook mag zijn, je eigenlijk helemaal geen keuzestress hoeft te ervaren. Keuzestress ontstaat als we ons laten overweldigen door alle mogelijkheden die op ons af komen. Maar al die ideeën en mogelijkheden, hoe mooi of hoe goed ze er ook uit zijn, zijn niet de jouwe...
Hoe ziet jouw droomwereld eruit? Verscholen wouden of misschien wel uitgestrekte bloemenweiden?
Hoe ziet jouw droomwereld eruit? Verscholen wouden of misschien wel uitgestrekte bloemenweiden?

Close your eyes...

Sluit je ogen eens voor een klein moment.
En stel je nu eens voor dat je je in een onbekende fantasiewereld begeeft. Ergens op een onbekend tijdstip. Een wereld vol met natuurschoon. Wat zie je nu voor je? Gerede kans dat jouw groene droomwereld er heel anders uit ziet dan al die ontelbare ideeën die jij op je afgevuurd ziet worden. Misschien zie je ineens hangende planten of weelderige tuinen voor je, terwijl je juist altijd de neiging had om je tuintje zo netjes op orde te brengen. 
Ineens blijken al die ideeën een stuk minder interessant dan ze op het eerste oog leken. Jouw eigen dromen beginnen nu aan terrein te winnen!
Precies hier begint het ware tuinavontuur. Want je bent nu begonnen met dromen! En de tuin die uit jouw dromen voortkomt, is per definitie ook de tuin waar jij het meest gelukkig van gaat worden!
"Je hebt recht op je eigen kijk op de dingen. En juist door die eigen unieke kijk die voortkomt uit jouw persoonlijkheid, worden jouw ideeën plotseling reuze interessant."
Deel op twitter

Net als in de liefde

Want je ontwerp en daadwerkelijke vormgeving kan nog wel zó perfect en in lijn met de huidig heersende ontwerpgedachtes en opvattingen zijn, maar dat is geen garantie voor puur tuingeluk! Het is wat dat betreft net als in de liefde: Er moet chemie zijn. En die chemie ontstaat niet door andermans plaatje te kopiëren. Is er chemie, dan ontstaat er ook geluk! Begin daarom bij jouw eigen romantische dromen en gedachtes en vergeet die continu aanhoudende stroom aan ideeën die zich om je heen bevindt.
Een onbekende fantasiewereld, ergens in een magisch bos. Fantasie is oneindig waardoor je je bestaande gedachtegang ermee kunt verbreden of zelfs overhoop kunt werpen. Durf te fantaseren. Niets staat je in de weg.
Een onbekende fantasiewereld, ergens in een magisch bos. Fantasie is oneindig waardoor je je bestaande gedachtegang ermee kunt verbreden of zelfs overhoop kunt werpen. Durf te fantaseren. Niets staat je in de weg.

De kracht van dromen

Dromen zijn eigenlijk heel bijzonder. Ze vormen namelijk een plek waar we de wereld van beperkingen verlaten en de wereld van eindeloze mogelijkheden betreden. Zodra we de droomwereld betreden gaan we door de poort van "wat is" naar "wat zou kunnen zijn".
Om te dromen hoef je niet perse te slapen. In je slaap droom je eigenlijk ook maar een beperkt deel van de tijd. Sommige dromen onthoud je wellicht, andere vergeet je. Sommige dromen herinner je je pas weer veel later. Op zo'n moment kan het zelfs lijken dat je (nu pas) iets meemaakt wat voorheen alleen in je dromen bestond: Een déjà-vu ervaring.

Maar de mens zou geen mens zijn als hij het vermogen om te kunnen dromen niet een klein beetje kan sturen. Zo kunnen we ook wanneer we wakker zijn dromen. Kleine en grote momenten waarop je dagdroomt. We kunnen daarbij gedachten ontwikkelen die eigenlijk helemaal niets met de realiteit van doen hebben en deze gedachten tegelijkertijd als een soort van film bekijken. We zijn op zo 'n dagdroom moment zowel de regisseur van de droom als de toeschouwer.

Meestal vertrekken die gedachten op een of andere manier vanuit de realiteit. Ze doen ons denken aan een plek waar we ooit zijn geweest of een ervaring die we ergens anders hebben opgedaan. Misschien vertrekken we wel vanuit een plaatje dat we in een magazine, online of bijvoorbeeld in een film hebben gezien. We onthouden dan zo 'n fragment op onze eigen manier en gaan daar vervolgens met onze fantasie mee aan de wandel. Ook al bestaat die fantasie niet, we kunnen er een soort van mentale ervaring van maken. En ons onderbewustzijn maakt geen onderscheid tussen wat werkelijk gebeurd is en wat we dromen.
Laat die laatste zin even goed op je inwerken... 

Het mysterie achter onmogelijke dingen die plotseling mogelijk werden

Nu je weet dat ons onderbewustzijn eigenlijk geen verschil maakt tussen wat waar is of niet waar is, besef je misschien ook dat het al die tijd ons bewuste logische verstand is geweest, dat eigenlijk de rem op jouw vermogen om te fantaseren hield. Want alleen wat wij logisch kunnen beredeneren, dat leren we onszelf aan als waarheid. En die fantasie? Daarover vertellen we onszelf dat het niets met de werkelijkheid te maken heeft. Totdat we even dat verstand weten uit te schakelen...

Precies dit kleine maar oh zo belangrijke momentje bepaalt hoe creatief je gaat zijn. Durf je dingen in je hoofd toe te laten die eigenlijk niet logisch te bevatten zijn?...

Het miraculeuze van dit alles is nu dat zodra je onmogelijke dingen als mogelijkheid gaat accepteren (omdat je even je logische denken het zwijgen hebt opgelegd!), deze ook werkelijk kunnen gaan ontstaan!
Dat heeft alles te maken met het feit dat je jezelf ook toestaat dat het mag ontstaan. Je keuzes, waarnemingen, alles wat je werkelijk om je heen ziet gebeuren en denkt, ga je met een andere bril waarnemen. 

En precies hierom zul je je ook onbewust inlaten met de minuscule oplossingen die jouw ogenschijnlijke onmogelijke gedachte toch werkelijkheid worden... Niet zelden gebeurt dit via een zogenaamde ingeving. 
Het leven is magisch, nietwaar?
Vind je het lastig om dit te begrijpen, kijk dan eens goed om je heen.
Je zult gaan zien dat de overtuigingen die iemand met zich meedraagt (de logische conclusies die iemand over zijn eigen of andermans leven trekt), ook direct bepalen hoe diens leven er zelf in grote lijnen uit ziet. 
Begrensd denken noemen we dat ook wel. En aangezien iedereen van kinds af aan zijn eigen logische opvattingen heeft ontwikkeld, denkt iedereen op z'n eigen manier begrensd. Het is mens-eigen.

Nu kunnen we niet om ons logische denken heen. Het heeft niet voor niets een functie gekregen en dat is maar goed ook. Zolang je maar bedenkt dat je logica eigenlijk een slechte adviseur is wanneer het jou vertelt wat wel en niet mogelijk is😉.
"Besef dat je logica per definitie een beroerde adviseur is wanneer het jou vertelt wat wel en niet mogelijk is."
Deel op twitter

Tuinverlangens

Het enige wat we nu nog hoeven te doen is bedenken wat we graag willen... Hoe willen we dat onze droomtuin er werkelijk uit komt te zien?

Een verlangen kan daarbij helpen. Het is alsof je (heel graag) wil dat iets vorm krijgt of gebeurt, op een onverlaat moment aan het dagdromen slaat en zodra er iets in die tomeloze fantasie aan interessant stukje voorbij komt, je daar met je alertheid  "op aanslaat". Maar ergens in dat proces vertel je jezelf ook onbewust waar je graag over wil dagdromen. Dagdromen zijn dus enigszins gerichte dromen maar niet afgebakend! 

Zo 'n moment waarop we een soort van oplossing in onze dromen herkennen noemen we ook wel een ingeving, en daarmee kunnen we dus problemen oplossen. Durf te dromen en werkelijk alles wordt mogelijk. En dat is dus geen grootspraak.
Een boomstronk die ik een aantal jaren geleden als tafelstuk heb gemaakt. Echt hout of fictie? Door de natuur te bestuderen komen ideeën en oplossingen binnen handbereik. Het stuk is uit gips en klei vervaardigd
Een boomstronk die ik een aantal jaren geleden als tafelstuk heb gemaakt. Echt hout of fictie? Door de natuur te bestuderen komen ideeën en oplossingen binnen handbereik. Het stuk is uit gips en klei vervaardigd
Een droom wordt gekenmerkt door oneindige fantasie. Dat betekent ook dat alles erin mogelijk is. Een droom zit niet vast aan onze natuurwetten. Zo zou je in een droom in de lucht kunnen zweven.

De mens heeft altijd dromen waargemaakt door de natuur goed te bestuderen en vervolgens oplossingen hieruit te distilleren. Zo kan de mens vliegen. Niet zelf (tenzij je door een krachtige wind of druk de lucht in wordt geblazen), maar wel met behulp van vliegtuigen of andere vliegende objecten.

Daarmee zijn dromen eigenlijk momenten waarop je je ongeloof laat varen. Je gelooft dat alles mogelijk is en alles wordt ook mogelijk. Op zo 'n moment stop je even met logisch nadenken en daardoor denk je ook niet in mitsen en maren. 
De cirkel die niet rond was maar het wel werd
Misschien heb je het weleens gezien: Zo'n test waarbij een bijna-ronde cirkel afgebeeld is. De cirkel is niet rond. Er ontbreekt een stukje. En toch maakt ons brein er een cirkel van. Het brein is namelijk al bekend met het idee "cirkel". Het brein weet dat de cirkel daadwerkelijk kan bestaan. En dus maakt het brein er een cirkel van...

Zo is het ook met onontgonnen gebieden en baanbrekende innovaties. Stel je het moment vóórdat de eerste mens op de maan landde eens even voor. De experts die de maanreis hadden voorbereid, hadden feitelijk nog geen echt bewijs gezien van een werkelijke maanlanding. Deze optie bestond gewoon nog niet in het echt. En toch geloofden de experts in die mogelijkheid. Je kunt alleen naar de maan vliegen als je oprecht gelooft dat het mogelijk is, ook al bestaat die optie op een zeker moment in het echt nog niet.

Maar zodra we erin gaan geloven gebeuren er fantastische dingen in ons brein. Als vanuit het niets ontstaan er ineens oplossingen! Net als dat ons brein de cirkel compleet "denkt" door de lijn virtueel door te trekken (de oplossing), zo "denkt" ons brein ook onbewust de oplossing bij een probleem waar de oplossing nog niet van bestaat, maar waar het wel gelooft dat er een oplossing mogelijk is!

Het mooie van dit alles is dat je er helemaal niets voor hoeft te doen. Je hebt er zelfs geen extra talent voor nodig. Het gebeurt allemaal onbewust. Bij iedereen. Bij jou en ook bij mij. Een soortgelijk creatief proces vindt ook plaats wanneer je een verkeerde wasmachine hebt gekocht maar de juiste aankoop ervan toch rechtvaardigt. Goedpraten noemen we dat. Dat goedpraten is feitelijk een stukje creativiteit van dezelfde soort die ook ontstaat als je ergens in gelooft...
"Degene die ooit wenste dat ie kon vliegen, kreeg geen vleugels maar kreeg wel ingevingen, oplossingen om een vliegtuig te bouwen"
Deel op twitter

Baanbrekende oplossingen door een trick of the mind

Met andere woorden, als je gelooft dat je iets kunt, dan zul je dat ook gaan kunnen. Eerst ga je erover dromen en vervolgens laat je je logische verstand door die droom foppen. Het verstand gaat dan uitleggen hoe en waarom je droom klopt. En zo ontstaan (baanbrekende) oplossingen. Het is een onbewust proces, maar het gebeurt wel degelijk!

En zo konden we ineens vliegen, energie opwekken, schilderen, tuinieren en oneindig veel andere dingen doen die we ooit, heel lang geleden niet voor mogelijk hielden. Degene die ooit wenste dat ie kon vliegen, kreeg geen vleugels maar kreeg wel ingevingen, oplossingen om een vliegtuig te bouwen.

Op je gemak meer lezen (of zien)?

Maak kennis met de leukste specials en tuinprojecten en ontvang elke twee weken op vrijdagmiddag een update in jouw mailbox

PS, heb je je al ingeschreven maar ontvang je geen emails?
Controleer je spambox en markeer de emails van de Zeven Droomtuinen als niet ongewenst!

Mijn eigen droomtuin

De droomtuin is voor mij persoonlijk per definitie een tuin die nog niet bestaat. En zodra de tuin wel echt bestaat (is aangelegd), dan ontwikkelt ie zich zodanig dat ie ons wederom met verwondering vervult.

Uiteraard is elke tuin uniek, maar de droomtuinen die ik voor ogen heb zijn niet alleen uniek maar moeten qua geloofwaardigheid ook de grenzen opzoeken. Dan wordt het pas echt spannend! Juist die dingen die ongelooflijk lijken te zijn, brengen de sterkste emoties teweeg! En zoals je zojuist al hebt kunnen zien, is het mogelijk om oplossingen te "bedenken" die ongelooflijke tuinen zoals echte sprookjesachtige droomtuinen tot leven kunnen wekken. Daarvoor moeten we dus niet gaan piekeren maar gaan dagdromen. Zonder concessies!
Een feërieke scene uit de tuinen van Real Alcázar in Sevilla.
Een feërieke scene uit de tuinen van Real Alcázar in Sevilla.
Ik kan dan ook werkelijk genieten van het doordenken en door fantaseren van mijn bestaande dromen. Mijn ervaring is dat juist door die plaatjes zo lang mogelijk te laten groeien en rijpen, er ook subtiel ideeën ontstaan die de -bijna onmogelijke- fantasie naar de praktijk kunnen vertalen. Daarbij staat de ervaring, de beleving centraal. Een tuin is namelijk bovenal een mentale beleving. Je zintuigen ontvangen tal van prikkels en die geven jou een zekere golf aan emoties en gedachten: De mentale ervaring.
En per slot van rekening is dat juist wat velen van ons zo'n fijn gevoel geeft.
Het is de mentale ervaring van een tuin die de tuin zo bijzonder maakt. Een samenspel tussen planten en alle andere tuinattributen ontstaan door een miraculeuze samenwerking van mens en natuur
Het is de mentale ervaring van een tuin die de tuin zo bijzonder maakt. Een samenspel tussen planten en alle andere tuinattributen ontstaan door een miraculeuze samenwerking van mens en natuur
Samenvattend
Hoe ontwikkel je tuin ideeën die echt vanuit jezelf voortkomen?

 • Durf je fantasie toe te laten: Schaam je niet voor gekke ideeën. De mens heeft de meest mooie en waardevolle dingen bedacht door zijn fantasie de vrije loop te laten.
 • Besef dat er altijd oplossingen voor problemen bestaan: Via je onderbewustzijn wordt je logische verstand onbewust gedwongen om fantasie aan realiteit te koppelen.
 • Vertrouw op die onderbewuste puzzelaar: Je hoeft niet bewust intensief na te denken om tot oplossingen te komen. De oplossingen ontstaan vanzelf via inspiratie, in het bijzonder via ingevingen.
Wil je weten hoe ik mijn eigen Zeven Droomtuinen ga vormgeven, kijk dan eens onder het project De geboorte van een sprookjesachtige droomtuin!

Deze special bevat momenteel de volgende delen (tot dusverre)

Ik hoop dat je genoten hebt van deze special en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter.
Of misschien vind je het leuk om deze special met anderen te delen of wil je me wat vragen.
Volg jouw favoriete onderwerp

Klik op een schuifje om je aan te melden:

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
 •  
 • Mijn account
 • Mijn bibliotheek
 • Uitloggen
 • © de Zeven Droomtuinen • 2024
  Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
  Schrijf je in voor onbeperkte toegang