Om veel en mooie bloemen te krijgen, heeft een waterlelie vooral fosfor nodig. Om te voorkomen dat je teveel of te zwakke waterlelie bladeren krijgt, kun je beter zuinig zijn met stikstof.

De ideale vijveraarde voor een waterlelie

Zelf op eenvoudige wijze jouw ideale vijveraarde samenstellen

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
14 maart 2023
Laatste update:  26 juli 2024
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

Zelf op eenvoudige wijze jouw ideale vijveraarde samenstellen

Aankondiging:

Ik ga deze website (in deze vorm en hoedanigheid) binnenkort sluiten.
Mocht je je (ooit) hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief of anderzijds: Alle gegevens worden zorgvuldig en volledig vernietigd met het sluiten van de website.
Wil je de tuin (in wording:)) eens bekijken, dan ben je altijd welkom:).
Bedankt dat je er was en wellicht tot ziens!

Hartelijke groet, Bas
mail @ zevendroomtuinen.nl
Vijveraarde of vijvergrond een saai onderwerp? Blijkbaar niet, want menig vraag krijg ik hierover gesteld. "Wat is de ideale vijveraarde voor een waterlelie?"
Vaak denken we dat we voor het succesvol opkweken en verzorgen van planten de meest luxe en complexe hulpmiddelen nodig hebben, maar het tegendeel blijkt weer eens waar te zijn en dat ga ik je laten zien!
Een beetje kennis van een plant, zijn opbouw en groeiwijze, laat namelijk al zien dat je ook met de meest eenvoudige middelen de mooiste planten kunt kweken. Wat ik jou ga laten zien is hoe je zelf op eenvoudige wijze jouw ideale vijveraarde voor jouw geliefde waterlelie kunt samenstellen! Door de kennis, ervaring en de werkelijk talloze experimenten ben ik namelijk aardig goed te weten gekomen welke grondsoorten je het beste kunt combineren om schitterende waterlelies te kweken.

Het liefst wil je uiteraard zoveel mogelijk mooie en grote bloemen die zo lang mogelijk bloeien en uiteraard stevige, sterke planten met mooi groen of juist paarsgekleurd blad. 
Komt ie:
"Het liefst wil je uiteraard zoveel mogelijk mooie en grote bloemen die zo lang mogelijk bloeien en uiteraard stevige, sterke planten met mooi groen of juist paarsgekleurd blad"
Deel op twitter

De ideale vijveraarde voor de waterlelie samenstellen

Hoe maak je je eigen vijveraarde?

Voor het samenstellen van onze eigen vijveraarde maken we gebruik van een combinatie van oer-Hollandse (en oer-Belgische😉) grondsoorten en ingrediënten.

  1. Verzamel de juiste ingrediënten: Neem tenminste voor twee derde deel vette klei (mag blauwe zeeklei zijn maar ook rode rivierklei is helemaal prima). Vul deze klei aan met een deel (verteerde!) potgrond of tuinturf en wat zand. Splits deze hoeveelheid zand in twee delen. Een deel gaat gebruikt worden om te mengen, een ander deel komt pas onder stap 4 aan de orde.
  2. Meng de ingrediënten goed door elkaar: Van belang is dat de potgrond of tuinturf goed wordt ingekapseld door de kleideeltjes.
  3. Vul vervolgens de pot met het mengsel zelfgemaakte vijveraarde: Vul de bodem van de pot met het mengsel, voeg de plant vervolgens toe en vul de overige grond aan zodat de plant volledig omgeven is door de vijveraarde. Even de vijveraarde goed met je vingers aanduwen. Zorg er daarbij voor dat de kern van de plant (waar de groeipunten uit ontspringen) ruim boven de grond blijft.
  4. Als laatste kun je de pot afvullen met een laag zand: Het zand stabiliseert de inhoud van de pot en vermindert daarmee de kans dat zowel de klei als (daarmee ook) ongewenste voedingsstoffen in het water oplossen.
Neem twee derde deel vette klei en vul deze aan met potgrond en een beetje zand. Meng deze ingrediënten stevig. Dek de vijveraarde daarna af met een laagje zand. Met het zand stabiliseer je namelijk het mengsel waardoor je het vijverwater schoon houdt.
Neem twee derde deel vette klei en vul deze aan met potgrond en een beetje zand. Meng deze ingrediënten stevig. Dek de vijveraarde daarna af met een laagje zand. Met het zand stabiliseer je namelijk het mengsel waardoor je het vijverwater schoon houdt.

De kracht van kleigrond

Kleigrond kan keihard worden als het uitdroogt. Maar onder water heb je daar weinig last van. Daar verandert de klei in een kneedbare massa. De compactheid die de klei van nature kent, is van grote waarde omdat ie alle mineralen en overige ingrediënten altijd goed heeft vast weten te houden. Pas je die klei vervolgens toe in jouw zelfgemaakte vijveraarde, dan dien je feitelijk een supergezonde en voedzame bodem toe. De klei zal de waterlelie gedoseerd voorzien van een breed pallet aan voedingsstoffen.

Wat niet in klei zit, dat zit wel in potgrond. Sommige voedingsstoffen en spoorelementen zijn weer veel geconcentreerder aanwezig in potgrond dan in klei. De combinatie zorgt er niet alleen voor dat de waterlelie direct de juiste voedingsstoffen kan opnemen, maar ook dat de plant tenminste één seizoen van de voedingsstoffen kan genieten.

Op je gemak meer lezen (of zien)?

Maak kennis met de leukste specials en tuinprojecten en ontvang elke twee weken op vrijdagmiddag een update in jouw mailbox

PS, heb je je al ingeschreven maar ontvang je geen emails?
Controleer je spambox en markeer de emails van de Zeven Droomtuinen als niet ongewenst!

Goed mengen is van groot belang

Het mengen is van belang omdat je daarmee zorgt dat alle potgrond-deeltjes goed in de klei worden ingesloten. Werk je met droge klei en valt deze klei niet direct in korrels uiteen, maak deze dan eerst even stevig vochtig. Door de humus of potgrond met behulp van klei in te kapselen, voorkom je dat het onder water vrij komt, vervolgens liggend op de bodem of zwevend in het water gaat rotten of op een andere manier z'n voedingsstoffen af gaat geven aan ongewenste groeiers. Denk hierbij aan algen.

Rivierbodems bestaan voornamelijk uit zand, maar waterlelies verkiezen liever rustige plekken waar het kleigehalte veel hoger is. Denk hierbij aan plassen en stille meren. Zo groeien de tropische Reuzenwaterlelies (Victoria Amazonica) juist vooral in stilstaand water met op de bodem vette klei. 
Een waterlelie heeft de grootste kans om uitbundig te bloeien wanneer het water stil staat. Daarom zie je geen waterlelies in rivieren groeien (laat staan bloeien). Zet een waterlelie daarom  liever niet in de buurt van stromend water.

En het zand dan?

Zand is voedingsarm. Een klein beetje zand brengt echter natuurlijke balans en dient als kapje op het mengsel zodat je vijverwater niet wordt blootgesteld aan alle voedingsstoffen die in de pot aanwezig zijn. Kies bij voorkeur een gele zandsoort, zoals opvulzand of metselzand omdat deze het meest voedingsarm is.

Psst... Voordat je verder gaat met lezen: 

Ik ga je via het katern projecten laten zien hoe je je eigen sprookjesachtige droomtuin kunt maken.

Heb je op deze pagina gevonden wat je zocht, struin dan eens op je gemak door de sprookjesachtige tuin ideeën en creaties die nu al online staan.
Veel plezier!

Met hartelijke groet,
Bas van de Zeven Droomtuinen

Heeft de waterlelie geen kunstmest nodig?

Feitelijk niet. Tenminste zeker niet tijdens het eerste seizoen, waarin de zelf samengestelde vijveraarde boordevol voedingsstoffen zit. Een overdosis aan voedingsstoffen zou de plant kunnen opjagen wat de bloei beperkt en het water kunnen vervuilen met algen en wieren tot gevolg.
De waterlelie zal gaan groeien en zal uiteindelijk zelfs te groot worden voor de pot, mand of kuip waar hij in aangeplant staat. Op dat moment kun je de waterlelie ook voorzien van nieuwe verse vijveraarde.

Echter na het eerste seizoen raad ik je toch aan om wat kunstmest toe te gaan voegen. Met name omdat een waterlelie in ons voorbeeld in een pot staat, zal het aandeel voedingsstoffen in de pot uiteindelijk (sterk) dalen. Zou de waterlelie overigens in de vollegrond staan, dan is kunstmatige bemesting zeker niet nodig! Welke kunstmest geschikt is en hoe je deze het beste kunt toepassen, ontdek je hieronder:

Hoe voeg je op de juiste manier kunstmest aan je waterlelie toe?

Wil je toch met kunstmest (of een andere (an)organische korrelmeststof) aan de slag, dan deel ik hier een tip met je over hoe je deze het beste aan de waterlelie kunt toevoegen. Je wilt namelijk voorkomen dat de korrelmeststof in het water terecht komt en allerlei ongewenste planten gaat voeden. Zo kan een klein beetje reguliere kunstmest dat het water weet te bereiken al binnen enkele dagen een net van wieren en algen in je vijver vormen!

We willen dus voorkomen dat de korrels het water bereiken. 

Hoe voeg je dan op de juiste manier kunstmest aan je waterlelie toe?


  1. Neem een stukje papier: Neem bij voorkeur een stukje krantenpapier (met alleen zwarte inkt erop gedrukt) of ander materiaal dat biologisch afbreekbaar is. Zorg ervoor dat het stukje papier ongeveer 10cm x 10 cm is. 
  2. Strooi de kunstmestkorrels hierop: Strook enkele korrels (pakweg 20-30 korrels) op het midden van het papier.
  3. Vouw het papier twee keer dubbel: Vouw alle hoeken en randen van het papier naar het midden, zodat alle kunstmestkorrels in het papier worden opgesloten. Vouw daarna het pakketje met korrels nogmaals dicht, zodat geen enkele korrel er nog uit kan ontsnappen.
  4. Haal de waterlelie uit de vijver: Zorg ervoor dat de plant niet meer in het water staat zodra je deze van kunstmest gaat voorzien.
  5. Duw het pakketje met je duim in de vijveraarde: Duw het pakketje ongeveer 3 tot 5 cm de kluit in. Als de kluit met vijveraarde al vochtig is, dan zal de klei ervoor zorgen dat je het pakketje eenvoudig met je duim in de kluit kunt duwen. 
  6. Afvullen en terugzetten: Sluit het ingeduwde gat met wat extra aarde af en zet de kluit weer terug in de vijver.
Werk je met een kunstmest of korrelmest, bemest de waterlelie dan in het voorjaar, zo rond half april, wanneer je de waterlelies ook eventueel kunt vermeerderen.

Geen eisen, wel wensen

Een waterlelie stelt niet zoveel eisen aan zijn groeimedium, de vijveraarde of vijvergrond. Echter dat wil niet zeggen dat de waterlelie geen wensen heeft. En juist die wensen maken het verschil tussen een sterke plant met veel bloemen of een plant met veel blad en weinig bloemen. 

Groeien doet de waterlelie over het algemeen wel. En dat is ook niet zo vreemd, want het groeibevorderende element Stikstof is volop in een vijver aanwezig (meestal te veel) . Het is vaak herkenbaar aan de algen en wieren die er goed op vertoeven. Stikstof ontstaat door rottende plantendelen maar ook de uitwerpselen van dieren. Denk daarbij aan vissen maar ook aan vogels die zich in jouw vijver even opfrissen.

En eigenlijk willen we juist die stikstof niet teveel in onze vijvers hebben. Ik merk dat waterlelies het stikstof letterlijk uit het water weg eten.  Zodra de waterlelie gaat groeien, verdwijnen ook de algen en wieren als sneeuw voor de zon. Op zich goed nieuws dus. Het betekent ook dat we geen extra stikstof bronnen  (kunstmest) hoeven toe te voegen.

Fosfor zorgt voor bloemvorming

Een ander mineraal, genaamd fosfor (P) is juist wel gewenst. Het stimuleert namelijk zaadvorming (en dus ook bloemvorming!). Mocht je je vijveraarde willen verrijken met een kunstmest, dan is een fosforrijke mest zeker interessant. Denk daarbij aan beendermeel, wat rijk is in fosfor. Beendermeel is online maar ook bij tuincentra en zelfs sommige bouwmarkten te koop.
Wil je je zelfgemaakte vijveraarde extra verrijken, kies dan voor een mestsoort met een relatief hoog fosfor (P) gehalte en laag stikstof (N) gehalte [infographic].
Wil je je zelfgemaakte vijveraarde extra verrijken, kies dan voor een mestsoort met een relatief hoog fosfor (P) gehalte en laag stikstof (N) gehalte [infographic].
Ik hoop dat je genoten hebt van deze special en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter.
Of misschien vind je het leuk om deze special met anderen te delen of wil je me wat vragen.
Volg jouw favoriete onderwerp

Klik op een schuifje om je aan te melden:

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
  •  
  • Mijn account
  • Mijn bibliotheek
  • Uitloggen
  • © de Zeven Droomtuinen • 2024
    Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
    Schrijf je in voor onbeperkte toegang