De zwevende rotsen gemaakt van purschuim hangen met visdraad aan het rek in een kas.

Zwevende rotsen maken

In een handomdraai zwevende decoraties voor je balkon, serre of overkapping maken

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
Project datum: 11 juni 2023
Gepubliceerd: 8 juli 2023
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

In een handomdraai zwevende decoraties voor je balkon, serre of overkapping maken

Voor het thema "de Zwevende tuinen van Sama" experimenteer ik met een eenvoudige manier om zwevende rotsen te maken. Daarvoor ga ik purschuim gebruiken. Purschuim rotsen zijn licht en daardoor makkelijk aan een plafond of ander systeemrek te bevestigen. Wil je de rotsen buiten toepassen, zorg dan wel dat ze goed en compleet met een verf behandeld zijn, zodat ze (op termijn) niet wegrotten.

Nu kan ik zo'n purschuim rots mooi en netjes gaan uitsnijden, maar dat kost vrij veel tijd en vereist de nodige routine. Routine bezit ik wel maar de tijd heb ik tijdens deze hete zomerdagen helaas even niet.

Tijdens een tuinklusje kom ik echter op een idee om snel en eenvoudig hele natuurlijke purschuim rotsen te maken. Ik wil willekeurige gaten in een zandberg (in de vorm van een patatzak) uit gaan graven en deze vervolgens gaan vullen met purschuim. Omdat purschuim ontzettend plakt (handschoentjes aantrekken!), is het mogelijk dat ook het zand direct voor een fijne bindende structuur gaat zorgen!

Eenvoudig en toch doeltreffend!

Als mijn experiment lukt, dan kun je dus -zelfs zonder enige kennis, creativiteit of handigheid - al eenvoudig zwevende rotsen maken! Let's begin!
Het idee is dat het expanderende schuim stevig tegen de zandwanden aan zal drukken en door de luchtdruk wellicht nog extra verfijning gaat geven aan de vorm van de rots (het zand wordt willekeurige richtingen uitgeduwd!).

Nadat ik een vorm heb uitgegraven, spuit ik deze vol met purschuim.
Vervolgens duw ik hier een aantal lege conservenblikken in. Deze zullen in een later stadium de rotsen tot leven wekken! 
Na een tijdje begint het expanderende purschuim uit de gegraven gaten te puilen en de conservenblikken worden ingekapseld. Wat zou er op dit moment in de zandberg ontstaan?...
Een willekeurige vorm uitgraven in een zandberg en vervolgens het schuim zijn werk laten doen. Daarmee heb je je eerste zwevende rots al snel te pakken.
Een willekeurige vorm uitgraven in een zandberg en vervolgens het schuim zijn werk laten doen. Daarmee heb je je eerste zwevende rots al snel te pakken.
Omdat ik niet weet hoe kwetsbaar mijn natuurlijke bouwwerkje zal zijn, laat ik de purschuim rotsen tenminste n dag goed in de zandberg uitharden. Daarna graaf ik ze voorzichtig uit.

Op je gemak meer lezen (of zien)?

Maak kennis met de leukste specials en tuinprojecten en ontvang elke twee weken op vrijdagmiddag een update in jouw mailbox

PS, heb je je al ingeschreven maar ontvang je geen emails?
Controleer je spambox en markeer de emails van de Zeven Droomtuinen als niet ongewenst!

De truc met het zand is gelukt

Het resultaat van de purschuim rots nadat ik deze heb uitgegraven.
Het resultaat van de purschuim rots nadat ik deze heb uitgegraven.
De rotsen blijken niet alleen in vorm goed gelukt maar bezitten ook (voor zover ze onder het zand bedolven waren) een heel mooie fijnkorrelige zandstructuur.
Ik spoel het overtollige zand van de -in de zandhoop ontstane - purschuim rotsen. <div>Zoals je ziet blijft zelfs na het afspoelen een prachtige zandstructuur (met echte zandkorrels) op de kunstrotsen achter. </div><div>Een ideale basis structuur voor een natuurlijk ogende zwevende rots.</div>
Ik spoel het overtollige zand van de -in de zandhoop ontstane - purschuim rotsen. 
Zoals je ziet blijft zelfs na het afspoelen een prachtige zandstructuur (met echte zandkorrels) op de kunstrotsen achter. 
Een ideale basis structuur voor een natuurlijk ogende zwevende rots.

Een cluster van zwevende rotsen

Mijn eenvoudige experiment heeft slechts een kwartiertje tijd gekost!
Ik besluit nog een aantal gaten te graven en meerdere zwevende rotsen te make zodat ik de uiteindelijke scene veel meer tot leven kan wekken. Elke rots krijgt een eigen, unieke vorm en afmeting.
De purschuim rotsen hebben met een eerste eenvoudige kleurlaag gekregen met behulp van wat zwartgekleurde opgespoten verf.
De purschuim rotsen hebben met een eerste eenvoudige kleurlaag gekregen met behulp van wat zwartgekleurde opgespoten verf.

Van zwevende rotsen naar levende rotsen

Zwart, donkergrijs, bruin of groen... Allemaal kleuren die je kunt inzetten om je eigen rotsen een natuurlijke kleur mee te geven. Met visdraad of ander materiaal kun je de rotsen vervolgens aan een systeem ophangen. Zorg er wel voor dat je eerst stevige pinnen horizontaal in de rotsen duwt, zodat je de draad eenvoudig aan de rots kunt vastknopen.

Mijn rotsen zijn slechts onderdeel van een experiment. Daarom heb ik de verfijnde afwerking deze keer achterwege gelaten. Als je echt serieus met zwevende rotsen aan de slag wilt gaan dan kun je de rotsen zelfs nog nadat ze in de zandhoop zijn gevormd en zijn uitgehard met een fijn mesje of een staalborstel extra relif en afwerking meegegeven.

Ik wil de zwevende rotsen in een kas laten zweven. Maar voor het zover is moet er eerst nog beplanting worden aangebracht. Nu komen de conservenblikken die in de rotsen zijn ingekapseld van pas. 
De planten die ik selecteer moeten goed tegen droogte kunnen maar ook gewend moeten zijn aan de felle zon en intense warmte die op warme dagen in de kas aanwezig is.

De conservenblikken vul ik met wat hydrokorrels, zand en potgrond. Vervolgens plaats ik hier wat hitte- en droogtebestendige plantjes in en is het tijd geworden om de rotsen op te hangen (zie cover foto).

Omdat ik verschillende rotsen heb gemaakt in verschillende afmetingen, speel ik met de ophanghoogte en de onderlinge afstand tot elkaar. Een enkele rots spreekt wellicht nog niet tot de verbeelding, maar een combinatie ervan, brengt een scene sprookjesachtig tot leven. Nu is het wachten tot de plantjes gaan groeien!
Via dit project houd ik je op de hoogte ervan.
Ik hoop dat je geniet van dit project!
Laat gerust jouw indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om dit project te delen of wil je me wat vragen.
Volg jouw favoriete onderwerp

Klik op een schuifje om je aan te melden:

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
  •  
  • Mijn account
  • Mijn bibliotheek
  • Uitloggen
  • © de Zeven Droomtuinen • 2024
    Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
    Schrijf je in voor onbeperkte toegang