Een gedeelte van een oude trampoline. Het materiaal van een trampoline is ideaal geschikt voor duurzame toepassingen: Het is sterk en roestvrij omdat het al gegalvaniseerd is

Het materiaal voor de plantenboog organiseren

Creatief met oude trampolines: Upcyclen in plaats van weggooien

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
11 maart 2023
Laatste update:  8 april 2023
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

Creatief met oude trampolines: Upcyclen in plaats van weggooien

Hoe ga ik mijn twee plantenbogen maken? Dat wordt de hamvraag na het maken van de schetsen.
Ik moet op zoek naar stevig en duurzaam materiaal om mijn verticale tuin vorm te geven. Materiaal dat weersbestendig is en jarenlang mee kan gaan. Moet ik materiaal gaan kopen of kan ik iets upcyclen?
Al vrij snel bedenk ik me dat ronde trampolines wellicht uitkomst kunnen bieden. Ronde trampolines bezitten namelijk al de juiste vorm, zijn gemaakt van degelijk materiaal (gegalvaniseerd of gecoat staal) en bestaan er in allerlei maten en zelfs vormen. Een trampoline moet in weer en wind kunnen staan. En dat geldt ook voor mijn verticale tuin in spe dus de trampoline voldoet ook aan die voorwaarde. Ik moet dus alleen nog zorgen dat ik een geschikte afmeting weet te vinden.

Als ik één trampoline van een geschikte maat weet te organiseren, dan kan ik hier twee bogen uit maken. Ik ben dan in één keer gereed. Daarnaast bevalt het me dat de trampolines van metaal zijn. Metaal kun je lassen en slijpen maar je kunt het ook met boutjes en moertjes aan elkaar schroeven.

Wat is upcycling?


Upcycling betekent dat je een afgeschreven product een tweede leven geeft, en wel zodanig dat het (in tegenstelling tot recycling) een nieuw product wordt dat nog meer waarde of kwaliteit bezit dan het voormalige product. Dat is eigenlijk best bijzonder want je verandert het product eigenlijk in een hoogwaardigere toepassing dan dat het van oorsprong (in volledige nieuwstaat) kende.

Hoe maak je van een pompoen een gouden koets?
Precies, daar gaat het om. Voor de ontwikkeling van de Zeven Droomtuinen ben ik altijd op zoek om bestaande (en zelfs nieuwe) producten te upcyclen. Dat vereist een klein beetje creativiteit en inventiviteit, maar als het lukt, kun je van eenvoudige materialen de mooiste dingen maken. 

Draad, oogjes en wat bouten

Uiteraard ben ik er met alleen een trampoline nog niet.
De bogen zullen op palen moeten worden gezet. Daarnaast zal ik ook gaas, draad en nog wat ander materiaal nodig hebben zoals wat cement en niet te vergeten verf! Omdat ik het gaas wil gaan verstevigen met behulp van dunne beton ijzers, voeg ik deze ook maar toe aan mijn boodschappenlijstje. 
"Eens kijken hoe we een afgedankte trampoline nieuw leven in kunnen blazen..."
Deel op twitter

Een trampoline van drie meter in doorsnede!

Ik weet er eentje te vinden: drie meter in doorsnede zou weleens de perfecte maat kunnen worden. Niet te klein maar ook niet te groot. De trampoline blijkt ook nog eens rondom een beveilings-net te bezitten (zodat je er niet afvalt tijdens het springen). Nu is dat beveilings-net voor mijn bogen niet zo interessant, maar wel de palen die het net op z'n plek houden: Deze kunnen als onderstel voor de bogen functioneren. Zo ben ik plotseling in één keer klaar. En nu eens kijken hoe we een afgedankte trampoline nieuw leven in kunnen blazen!
Ik hoop dat je geniet van deze project-serie en misschien zelfs geïnspireerd bent geraakt door een idee waarmee je eigen tuin nog sprookjesachtiger kunt maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creatie en het uiteindelijke resultaat! Laat daarom gerust jouw ervaring of indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om deze aflevering te delen of wil je me wat vragen.
Volg jouw favoriete onderwerp

Klik op een schuifje om je aan te melden:

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
  •  
  • Mijn account
  • Mijn bibliotheek
  • Uitloggen
  • © de Zeven Droomtuinen • 2024
    Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
    Schrijf je in voor onbeperkte toegang