De voorgevormde vijver die het diepst (het laagst) komt te liggen, is geplaatst en wordt nu waterpas gesteld.

Een cascade maken van meerdere voorgevormde vijvers

Een aantal vijvers trapsgewijs op verschillende hoogte niveaus plaatsen

Door Bas van de Zeven Droomtuinen
Project datum: 13 maart 2023
Gepubliceerd: 16 maart 2023
Ik ben Bas en vanuit de Zeven Droomtuinen laat ik je zien hoe je met eenvoudige middelen en een kleine dosis verbeeldingskracht een stukje ruimte kunt omtoveren tot een sprookjesachtige droomtuin met oog voor de natuur.
Meer over mij

Dit project bevat nog geen afleveringen

Volg dit project om geen nieuwe aflevering van dit project te missen!
Je ontvangt dan per email een alert zodra er een nieuwe aflevering gepubliceerd is.
Hieronder lees en bekijk je de aankondiging van dit project.

Een aantal vijvers trapsgewijs op verschillende hoogte niveaus plaatsen

Eén voorgevormde vijver kan mooi zijn. 
Maar wat te denken van meerdere voorgevormde vijvers die je bij elkaar in de buurt plaatst?
Mits goed aangelegd en vormgegeven, zou zo'n presentatie pas echt een hele nieuwe dimensie geven aan de vijver ervaring.

Ik wil echter vanaf vandaag nog een stap verder gaan. Ik wil namelijk meerdere voorgevormde vijvers niet alleen in elkaars nabijheid gaan plaatsen, maar ook nog eens variërend in hoogte!
Hoe dit eruit komt te zien, dat ga je meemaken tijdens dit project.
Vijvers hebben iets magisch. In het Boek der Zeven Droomtuinen kwamen al een aantal scenes naar voren waar verspringende waterspiegels beschreven werden. Dat geeft een bijna surrealistische beleving. Vandaar dat ik zo gefascineerd ben geraakt door het toepassen van vijvers in een cascade opstelling.

Je zou het idee van de trapsgewijze (oftewel cascade vormige) vijvers kunnen vergelijken met een beekloop die telkens in hoogte verspringt. Hét grote verschil met de beekloop is echter dat dit water stil staat. Daarmee leent het water zich perfect voor het cultiveren van schitterende waterlelies. Waterlelies houden namelijk niet van stromend water, en al helemaal niet als je ze graag in bloei wilt zien.
Stel je jezelf eens voor dat je verschillende soorten en kleuren waterlelies of irissen op verschillende niveaus voor je ziet? Waterspiegels die zich bevinden onder je voeten, op maaiveld hoogte, op kniehoogte, misschien zelfs op borsthoogte! Dat is waanzinnig, toch?
"Stel je voor dat je verschillende soorten en kleuren waterlelies of irissen op verschillende niveaus voor je ziet? Waterspiegels die zich bevinden onder je voeten, op maaiveld hoogte, op kniehoogte, misschien zelfs op borsthoogte! Dat is waanzinnig toch!?"
Deel op twitter
Drie verschillende waterlelies in een voorgevormde vijver. Ik wil gaan experimenteren met telkens een andere kleurencombinatie per voorgevormde vijver
Drie verschillende waterlelies in een voorgevormde vijver. Ik wil gaan experimenteren met telkens een andere kleurencombinatie per voorgevormde vijver

De onverwachtheid zorgt voor een sprookjesachtige waterpresentatie

Waterlelies die op verschillende niveaus groeien en vijvers die abrupt in niveau verspringen. Ergens ter wereld zal zo'n scene vast en zeker voorkomen. Maar natuurlijk is het allesbehalve. Daarom kan het zo interessant zijn voor onze sprookjesachtige tuinbeleving. Een waterrijke scene die echt bestaat en gevormd is uit natuurlijke elementen. En tegelijkertijd allesbehalve vanzelfsprekend is...

Waarom een voorgevormde vijver in plaats van vijverfolie?

Voor het maken van een cascade opstelling met verschillende vijvers kan ik ook gebruik maken van vijverfolie. Maar juist de vorm en stevigheid die de voorgevormde vijvers al bevatten, komen nu extra van pas. Met name omdat sommige vijvers op een verhoging of juist in dieper gelegen delen moeten worden geplaatst (waar ik een eindje onder het maaiveld begin), is die extra stevigheid wel gewenst, met name tijdens de afwerkfase. 
Voorgevormde vijverbakken worden het dus! 
Mogelijk dat ik tussen deze bakken nog een afzonderlijke beekloop ga creëren, maar dat houd ik nog even onder pet...

In dit project ga ik aan de slag met het ontwerp en de selectie van de juiste vijverbakken. Ik vervolg de waterrijke reis met de daadwerkelijke aanleg ervan en de afwerking van de vijverranden. Uiteraard komt ook de beplanting aan de orde. Uiteindelijk hoop ik dat de scene net zo mooi gaat worden als de beschrijving ervan in het eerste deel van het Boek der Zeven Droomtuinen

Gaat het lukken? We gaan het zien tijdens dit project!
PS wil je dit project eenvoudig blijven volgen, klik dan op de "Volgen" knop, bovenaan dit project!

Op je gemak meer lezen (of zien)?

Maak kennis met de leukste specials en tuinprojecten en ontvang elke twee weken op vrijdagmiddag een update in jouw mailbox

PS, heb je je al ingeschreven maar ontvang je geen emails?
Controleer je spambox en markeer de emails van de Zeven Droomtuinen als niet ongewenst!
Ik hoop dat je geniet van dit project!
Laat gerust jouw indruk hierover achter door een reactie te plaatsen.
Misschien vind je het leuk om dit project te delen of wil je me wat vragen.
Volg jouw favoriete onderwerp

Klik op een schuifje om je aan te melden:

Ontdek meer...

Reacties

Momentje aub...
  •  
  • Mijn account
  • Mijn bibliotheek
  • Uitloggen
  • © de Zeven Droomtuinen • 2024
    Je hebt nog 1 gratis member-only Special voor deze maand tegoed.
    Schrijf je in voor onbeperkte toegang